In het depot hangen de vellen erbij

Idyllisch is het straatje waar het Frans Hals Museum in Haarlem aan ligt. Een smalle, bolle klinkerweg en donkere gebouwen met trapgevels....

Maar daar eenmaal aangekomen toont Karel Schampers, directeur van het museum, de nijpende situatie. Schimmel, vocht, brandgevaar, afgebladderde schilderijen en een propvol depot. Schampers geeft een rondleiding voor het speciaal opgerichte comité dat aandacht vraagt voor de desastreuze situatie van het museum.

Een oude houten trap leidt naar het depot. Een muffe zolderlucht komt je tegemoet. Schampers laat het houten dak zien met gaten en kieren. Met vochtplekken en af en toe een beschimmelde balk. 'Sommige dakdelen zijn niet geïsoleerd wat schommelingen in temperatuur en vochtigheid veroorzaakt', vertelt hij. 'Kasten en schilderijen zetten uit of krimpen in.' Schilderijen waarvan de gescheurde doeken als vellen naar beneden hangen en werken met grove schimmelplekken illustreren zijn woorden.

Vuil en ongedierte komt door de gaten en kieren naar binnen. 'We hebben hier al heel veel verschillende soorten kevers waargenomen', zegt Fred Hoogland, depothouder. Wanneer er voor het laatst goed is schoongemaakt? 'Dat is echt al jaren geleden, er is gewoon geen beginnen aan.'

Overal staan schilderijen in de gangpaden vanwege ruimtegebrek en de ladenkasten voor tekeningen puilen uit.

'Eigenlijk kan je dit helemaal geen depot noemen', zegt Schampers. De verdieping lijkt eerder op een zolder van een hobbyist die in de loop der jaren veel te veel zooi heeft verzameld maar niks kan weggooien, dan op een depot van een museum dat al zijn schatten netjes geïnventariseerd en geordend heeft.

Schampers kwam er drie weken na zijn aanstelling als directeur, november 2000, achter dat de situatie zo erg was. 'Ik wist wel dat het depot een probleem was. Maar zo erg, dat wist ik niet.' Hij nodigde de plaatselijke politiek uit. Pieter Elbers, raadslid van de SP, 'schrok zich rot' en richtte een comité op dat steun kreeg van de bevolking. 'Je krijgt echt tranen in je ogen als je dit ziet', zegt Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij.

Volgens Schampers helpen hier geen halve maatregelen. 'Het depot opknappen heeft helemaal geen zin. Daar is geen beginnen aan.' Een nieuw gebouw dat is volgens hem noodzakelijk. Binnenkort laat hij bekijken in hoeverre het mogelijk is om het gebouw achter het museum, het voormalige belastingkantoor, aan de museale normen aan te passen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.