'In het buurthuis heb ik bijles gehad voor taal'

Mohammed Taji (11)


'Ik ben toch wel zenuwachtig, ja. Het is een heel grote toets, een paar honderd vragen. Meestal zijn de toetsen die we in de klas krijgen kleiner. Mijn schooladvies is vmbo, de gemengde leerweg. Ik geloof dat ik daarvoor ten minste een Citoscore van 525 moet halen. Dat zal ik wel halen, ik heb goed geleerd. Vooral sinds groep 8 hebben we in de klas ook veel met toetsen geoefend. Taal vind ik het lastigst. Dan staat er bijvoorbeeld in de vraag: welk woord is hier fout gespeld? Dat weet ik dan niet. Of ze vragen de betekenis van moeilijke woorden. Is ook niet makkelijk.


Mijn ouders komen uit Marokko. Thuis praten ze met elkaar Marokkaans. Tegen mij ook wel Nederlands. Ik leer ook nog Arabisch op het buurthuis. En ik heb daar ook bijles voor taal gehad, speciaal voor de Citotoets. Dat vond ik soms wel zwaar: meteen uit school om 15.30 uur daar naartoe, en dan was je vaak tot kwart over zes bezig.


Mijn ouders weten wat de Citotoets is. Ze zeggen: kom op, dit is voor je leven. Ze weten welk advies voor de middelbare school ik heb en hoe het werkt. Ik ben al naar open dagen geweest, bij het Montessori College Oost en het Cosmicus daarnaast. Maar ik wil eigenlijk naar het Bredero College, in Noord, ook al ben ik daar nog niet geweest. Ik wil later politieagent worden. Of profvoetballer. Of een eigen zaak beginnen, dat kan ook. Een pizzeria, of een restaurant. Mijn vader heeft ook een eigen zaak, een slagerij, maar hij kan nu niet werken want hij heeft zijn been gebroken.


Dat het hier het laatste jaar is van De Parel is vervelend. Ik vond het een goede school. Toen ze moesten sluiten, wilden mijn ouders me liever naar een andere school sturen, maar toen hoorde ik dat meester Chris les zou geven, en wilde ik blijven. Dat is zo'n goede meester.


Als donderdagmiddag de Citotoets klaar is, ga ik eerst uitrusten en een beetje spelen. Dan ben ik ook weer zenuwachtig. Voor de uitslag.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden