In handelsoorlog raken de Chinezen Trump op een gevoelige plek: de gewassen van zijn achterban

De handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld begint uit de hand te lopen. Luttele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump tariefverhogingen van 25 procent had aangekondigd voor meer dan 1.300 producten uit China, maakte Beijing woensdag een lijst bekend van 106 Amerikaanse importgoederen die ook een kwart duurder worden als Washington in zijn plannen volhardt.

Een boer oogst quinoa in de Amerikaanse staat Washington. Beeld AP

Voor zowel de Amerikaanse als Chinese industrie betekenen de maatregelen een aderlating van 50 miljard dollar (40,7 miljard euro).

De Chinezen richten hun pijlen op landbouwgewassen, chemicaliën, auto’s, vliegtuigonderdelen en kunststoffen. Het zwaarst getroffen worden de Amerikaanse boeren die hun sojabonen, maïs, katoen, bevroren sinaasappelsap, tabak en whisky nu moeilijker kunnen slijten aan Chinese afnemers. China is de grootste afnemer van Amerikaanse sojabonen, goed voor 60 procent van de totale productie van de VS.

De keuze voor agrarische producten heeft ook een politiek tintje: de boeren en het Amerikaanse platteland hadden een beslissende stem in de verkiezing van Trump tot president. Misschien hopen de Chinezen te bereiken dat die kiezers Trump onder druk zetten.

Zhu Guangyao spreekt de pers toe in Beijing. Beeld REUTERS

Dreigementen

Dat Beijing de Amerikaanse dreigementen niet over zijn kant zou laten gaan, werd algemeen wel verwacht, maar waarnemers zijn verrast door de snelheid waarmee de Chinezen terugslaan. ‘Wij zijn nooit bezweken voor druk van buitenaf’, liet de Chinese onderminister van Financiën, Zhu Guangyao, woensdag weten. ‘Door druk van buitenaf zal het Chinese volk zich alleen maar sterker richten op zijn economische ontwikkeling.’ China zit niet te wachten op een conflict met een van zijn belangrijkste exportmarkten, aldus Zhu, ‘want een handelsoorlog zal de belangen van beide landen schaden.’

De onderminister van Handel herhaalde dat de Chinezen zich niet als een mak lammetje naar de slachtbank laten voeren. ‘Als iemand een handelsoorlog wil, zullen we vechten tot het bittere einde’, verklaarde onderminister Wang Shouwen, ‘Als iemand wil praten, dan staat onze deur open.’

Tot de 1.300 producten waarover de Amerikaanse regering een importtarief van 25 procent wil heffen, behoren televisietoestellen, computerschermen, halfgeleiders, locomotieven, autobussen, bouwmachines, schepen, raketwerpers, medische apparatuur en batterijen.

Het is de tweede keer in twee weken dat de Amerikanen en de Chinezen elkaar om de oren slaan met handelssancties. Op 23 maart kondigde Washington aan dat het Chinese staal 3 miljard duurder zou worden voor bedrijven die dit importeren; maandag volgde de reactie uit Beijing met een lijst van 128 Amerikaanse goederen waarvan de import met 3 miljard dollar aan heffingen wordt verzwaard. Van Trumps uithaal naar hun staal waren de Chinezen niet onder de indruk. Het land exporteert nog geen 0,03 procent van zijn staal en aluminium naar de Verenigde Staten.

Scheve handelsverhoudingen

Aan de basis van het conflict liggen volgens de Amerikanen de scheve handelsverhoudingen tussen beide landen. De VS importeren jaarlijks meer uit China dan de Chinezen aan Amerikaanse producten binnenhalen: het verschil bedroeg vorig jaar 375 miljard dollar, 336 miljard als diensten worden meegerekend. President Trump beschuldigt de Chinezen er verder van dat ze met diefstal, spionage en pressie Amerikaanse kennis en technologie hebben gestolen en zo de VS voor nog eens 300 miljard benadelen.

De Amerikaanse effectenbeurzen reageerden onmiddellijk op de escalatie: bij de opening van de handel daalde de Dow Jones Index met 2,2 procent. Later herstelde de index zich deels weer. De termijnmarkt voor sojabonen verloor 5,2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden