In grimmig Kosovo tikt een sociale tijdbom

Het langverwachte rapport van de VN-gezant voor Kosovo schetst een troosteloos beeld van de formeel nog Servische provincie. 'Er tikt een sociale bom die elk moment kan ontploffen.'..

De sfeer is grimmig in Kosovo. De gewelddadigheden tussen de overwegendAlbanese bevolking en de Servische minderheid nemen niet af, evenmin alsde wijdverbreide corruptie en de georganiseerde misdaad. De politie is nietbij machte er iets aan te doen. De economie staat er beroerd voor, debevolking is arm en de werkloosheid extreem hoog. Na restauratie zullen dein de oorlog verwoeste Servisch-orthodoxe kerken voorlopig door deinternationale gemeenschap moeten worden beschermd.

Het is een alles behalve opwekkend beeld dat Kai Eide, gezant van deVerenigde Naties, schetst in zijn langverwachte rapport over Kosovo, nu nogeen provincie van Servië, maar sinds de oorlog in 1999 bestuurd door deVN. De partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Servië wil dezeprovincie, waarover het feitelijk geen gezag meer heeft, niet kwijt, deAlbanese bevolking eist niets minder dan onafhankelijkheid en dreigt haargeduld te verliezen.

Daarom gaf Eide afgelopen week secretaris-generaal Kofi Annan hetvolgende advies: langer wachten met de internationale onderhandelingen overde toekomst van Kosovo is onverantwoord. Annan nam zijn raad over en heeftde Veiligheidsraad gevraagd op 24 oktober in te stemmen met de aanvang vande gesprekken, met als opties onafhankelijkheid en autonomie.

Verwacht wordt dat Servië na veel morren bereid zal zijn Kosovo op tegeven, in ruil voor toenadering tot de Europese Unie. Maar daarmee zijn deproblemen niet opgelost. Van de 2 miljoen Kosovaren is ruim 90 procentAlbanees; de helft van de ongeveer 100 duizend Kosovo-Serviërs woont indoor de NAVO beschermde enclaves. Belgrado draagt zorg voor hungezondheidszorg en onderwijs. Niet zonder reden zegt Belgrado dat alleenal de noodzaak de woongebieden te beschermen toont dat de rechten van deminderheden in Kosovo niet zijn gewaarborgd.

'De grootste bedreiging voor de toekomst van Kosovo is echter de hogewerkloosheid, het hoogste percentage van Europa', meent hoogleraar NaimGashi van de universiteit van Pristina. Het grote leger werklozen vormtvolgens hem 'een sociale bom die elk moment kan ontploffen'.

Het ministerie van Arbeid schat de werkloosheid op 57 procent, andereschattingen gaan uit van ten minste 60 procent, en een jeugdwerkloosheidvan 70 procent. De economische situatie was nooit erg florissant, maar deoorlog, waarin de Albanese meerderheid zich verzette tegen de onderdrukkingdoor Belgrado, heeft deze verder verslechterd. Juist door de onvredehierover, is de vrees, kunnen etnische spanningen weer leiden totanti-Servische geweldsuitbarstingen zoals die van maart vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden