'In Gouda is de boel weer op scherp gezet'

Oosterwei, de Marokkaans getinte wijk in Gouda, staat te boek als niet pluis. Maar men was op de goede weg....

GOUDA ‘En meneer, wat vindt u van onze wijk?’

Terwijl bakker Tanger onze bestelling afwikkelt, heeft een man de vraag bijna terloops gesteld. Antwoorden hoeft niet. Het ging hem om de eerste reactie. Weer een journalist ontmaskerd.

Vorige week leerde Oosterwei de journalisten kennen, andersom trouwens ook. De Goudse wijk werd overspoeld door media, op zoek naar het verhaal achter de gewapende beroving van een buschauffeur. Een cameraploeg van EénVandaag werd belaagd door buurtbewoners en een verslaggeefster van Goedemorgen Nederland meldde in haar reportage te zijn beroofd door jongens die ze kort daarvoor had gesproken. In De Telegraaf heette Oosterwei een ‘vrijstaat voor tuig’.

En wat vindt meneer van de wijk? Troosteloos, dat vooral. Typisch zo’n buurt waar het uit de hand loopt als de bewoners zich getart voelen. Nu het stof enigszins is neergedaald, wil eigenlijk niemand meer praten over wat er is gebeurd en wat er moet gaan gebeuren. Mooi, dat de bus weer rijdt. Jammer dat het zover moest komen.

Rachid Tighadouini coördineert het jongerencentrum R & M in Oosterwei. Dat het ‘zo verschrikkelijk uit de hand is gelopen’ wijt hij vooral aan busmaatschappij Connexxion. Het was een foute beslissing om deze Marokkaans getinte buurt te mijden. De beroving speelde zich niet alleen elders af, maar bovendien heeft Connexxion iets in gang gezet waarvan Oosterwei alleen maar slechter is geworden.

Tighadouini wil niets goedpraten. Bussen zijn bekogeld, buschauffeurs getreiterd en journalisten in de nasleep daarvan belaagd. Er is beslist veel mis in Oosterwei. Maar er is ook hoop. Het overgrote deel van de jongeren is nog best te corrigeren en het wordt tijd dat alle betrokken organisaties de handen ineen slaan. Het is een veelgehoord verhaal, beseft hij, maar uiteindelijk is dat de enige weg.

Uit de mond van de Goudse burgemeester Wim Cornelis klinkt het zo: ‘Oppakken, aanpakken en ouders aanspreken.’

Cornelis wil de ruimte hebben om met onorthodoxe maatregelen de jeugd weer op het rechte pad te krijgen. Daarbij gaat het volgens hem vooral om een kleine groep jongens, van wie de ouders de opvoeding feitelijk uit handen hebben gegeven. Ze nemen niet eens de moeite naar het politiebureau komen om hun kind na een aanhouding op te halen.

Cornelis: ‘Dat heeft te maken met een schaamtecultuur die je radicaal moet doorbreken. De politie moet die jongeren desnoods met gillende sirenes thuis afzetten, zodat de hele buurt komt kijken.’

De burgemeester heeft er een vermoeiende week op zitten, tijdens welke de media en de politiek (‘en dan bedoel ik niet alleen Wilders’) zich aan stemmingmakerij hebben schuldig gemaakt. Hij windt zich hevig op over het gecreëerde beeld van een lokale overheid die de overlast bagatelliseert. ‘Dat is een fabeltje, beweerd door mensen die het woord niet eens kunnen schrijven.’

Al bij zijn aantreden in 2001 heeft Cornelis gezegd dat de Marokkaanse gemeenschap moest worden aangesproken op misdragingen van de jeugd. Met een intensieve benadering meent hij al aardige successen te hebben geboekt. De criminaliteit in de wijk was gedaald, het veiligheidsgevoel gestegen. Om die reden zijn onlangs de observatiecamera’s van de straten verwijderd.

Maar door alle commotie is Gouda achteruit geworpen. ‘De boel is weer op scherp gezet. Alsof de vandalen het voor het zeggen hebben, terwijl het alleen die woensdag uit de hand is gelopen. Ik praat het niet goed. Media moeten hun werk doen, maar ik zou me ook rot ergeren aan die camera’s voor mijn deur.’

Het meest stoort hij zich nog wel aan de meningen die sindsdien zijn geventileerd over wat er mis is in Gouda. ‘Ik ben d’r zat van. Geen gelul meer. Ik wil een doetank, geen denktank.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden