In Georgia mag geladen wapen mee in bar

De Amerikaanse staat Georgia staat op het punt de soepelste wapenwet van de VS in te voeren. Tegen de publieke opinie in.

ATLANTA - Amerikaanse voor- en tegenstanders van wapenbezit zijn het over weinig zaken eens. Maar dat de nieuwe wapenwet in Georgia, die wapens toelaat in kroegen, scholen, restaurants, kerken en luchthavens, ver gaat: daarover zijn beide partijen het wél eens. Gouverneur Nathan Deal kan de wet ieder moment bekrachtigen met zijn handtekening.


'De extreemste wapenwet van Amerika', zo noemt Americans for Responsible Solutions de maatregel die vorige week werd aangenomen door het staatsparlement. Of de 'wapens-overal-wet'. Deze organisatie werd opgericht door Gabrielle Giffords, het Congreslid dat in 2011 zwaargewond werd bij een massale schietpartij.


De pro-wapenorganisatie NRA, die zich inzette voor aanname van de wet, noemde de stemming in het staatsparlement 'een historische overwinning voor het Tweede Amendement', het grondwetsartikel dat het recht op wapenbezit regelt.


Ruim een jaar na het bloedbad op de basisschool Sandy Hook in Connecticut, waarbij 27 doden vielen, laat de wet in Georgia zien hoe het verzet tegen inperking van wapens zich verspreidt. Afgevaardigden, vooral in Republikeinse staten in het zuiden en westen, nemen wetgeving aan die wapens toelaat in alle geledingen van de samenleving.


Critici zeggen dat voor deze overwinningen mogelijk een prijs zal moeten worden betaald. De pro-wapenmaatregelen naderen de grenzen van wat de publieke opinie wil. 'Ik denk dat ze hun hand hebben overspeeld', zegt Laura Cuttilletta van het Law Center to Prevent Gun Violence over de pro-wapenlobby. 'Deze wet in Georgia is zo extreem, mensen reageren er heel sterk op. Ik denk niet dat dit een overwinning voor ze is.'


Niet alleen de voorstanders van wapenbeperkende maatregelen waren tegen de wet. Ook de organisaties van politiechefs en restaurants in de staat, katholieke kerken en de federale dienst voor transportveiligheid waren tegen. Evenals, zo bleek uit opiniepeilingen, een meerderheid van de inwoners.


Gouverneur Deal, die naar verwachting de wet zal ondertekenen, staat later dit jaar voor zijn herverkiezing. Tot nu toe zijn er geen tekenen van negatieve consequenties voor Deal en de afgevaardigden die voor de wet hebben gestemd. De Democraat tegen wie Deal het moet opnemen, kleinzoon Jason Carter van oud-president Jimmy Carter, stemde ook voor.


'Ik denk niet dat het politieke repercussies zal hebben', zegt directeur Jerry Henry van Georgia Carry, een van de voornaamste lokale groepen die zich inzetten voor de wet. 'De politici die voor stemden, wisten wat hun achterban wilde'. In dit geval gaat het om een wensenlijst van de wapenlobby. De wet staat het personen met een wapenvergunning toe om een geladen wapen mee te nemen in cafés, zolang ze geen alcohol drinken. De wet zegt echter niet hoe deze beperking moet worden gehandhaafd als iemand in overtreding is. Het dragen van wapens is ook toegestaan in publieke ruimtes zoals luchthavens. Scholen mogen personeelsleden toestaan een wapen te dragen op school, bedoeld om leerlingen te verdedigen bij een schietpartij.


De afgevaardigden zagen er echter van af om wapens toe te laten op college-campussen. Het deel in het wetsvoorstel over wapens in kerken werd afgezwakt. Het is nu alleen toegestaan als een kerk daartoe besluit. Uit een opiniepeiling in januari bleek dat ruim 70 procent van de kiezers tegen beide voorstellen was. Peilingen in andere staten wezen uit dat 70 procent tegen toelating was van wapens in kroegen.


'Ik heb geen probleem met mensen die wapens bezitten', zegt Melissa Swanson, eigenaresse van Rail Pub in de binnenstad van Savannah. 'Maar ik heb wel een probleem met wapens en alcohol. Je hebt maar één dronkelap met een wapen nodig om ervoor te zorgen dat het hier uit de hand loopt.'


Voorstanders van de wet zeggen dat kroegeigenaren zelf mogen uitmaken of wapenbezitters worden toegelaten. 'We gaan niet bepalen hoe het er aan toe moet gaan in een kroeg', zegt afgevaardigde Rick Jasperse, de indiener van het wetsvoorstel. 'Laat de eigenaar maar zelf beslissen.'


Veel van de maatregelen in de wet zijn voorgesteld door de NRA. Na Newtown werden tal van wapenberperkende maatregen aangenomen in diverse staten. In totaal gaat het om 39 wetten. Maar hiertegenover staan 70 wetten die bedoeld zijn om de beperkingen af te zwakken. Zo staan drie het toe om wapens te dragen in de kerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden