In Genève woedt nog geen burgeroorlog

Levensgevaarlijk vak, international reporting. Na oog in oog te hebben gestaan met de dood in oorden als Afghanistan, Colombia en Sri Lanka, bevind ik me opnieuw aan een van de frontlinies van het wereldnieuws....

Genève!

Een molestverzekering met extra risicodekking is absoluut vereist voor een verblijf in de diplomatenstad, waarvan het centrum voor de helft bestaat uit uurwerkwinkels en voor de andere helft uit padvindersmessenwinkels. Zwitserse padvindersmessen zijn vervaarlijk scherpe apparaten, waaraan je je lelijk kunt bezeren.

In Genève staat het Europese hoofdkwartier van de VN. De nieuwe Mensenrechtenraad is er in vergadering bijeen. De raad nam in juni de plaats in van de VN-mensenrechtencommissie, die ten onder ging aan politieke koehandel. Gaat het nu beter?

Mensenrechten heten in de francofone wereld droits de l’homme, wat uiteraard niet ‘rechten van de mens’ betekent, maar ‘rechten van de man’. Een miniem, hoewel niet geheel te verwaarlozen verschil, dat onder president Ségolène Royal hopelijk wordt gecorrigeerd.

Om zulke taalkundige nuances draait het hier in het statige Palais des Nations. Darfur (250 duizend doden) had tot woensdag zelfs geen resolutie opgeleverd. Europese amendementen op een slappe tekst van de Afrikanen waren niet acceptabel voor de indieners. Die vielen over het woord ‘resoluties’ van de V-raad in plaats van ‘resolutie’, en over ‘het’ rapport van Hoge Commissaris Louise Arbour in plaats van ‘een’ rapport. De confrontatie Noord-Zuid spitst zich toe op het lidwoord ‘het’ en de letter ‘s’.

Eén woord kan in de internationale politiek een wereld van verschil maken. Zo weigert de regering-Bush omtrent Irak het woord ‘burgeroorlog’ te gebruiken. Onder volkenrechtskundigen bestaat overeenstemming over de definitie. Van een burgeroorlog is sprake als:

1) er meer dan duizend doden zijn gevallen;

2) twee partijen elkaar de macht betwisten in het land;

3) Gerri Eickhof minstens drie keer op reportage is geweest voor het NOS-Journaal.

Irak voldoet ruimschoots aan alle voorwaarden. Maar George Bush en Condoleezza Rice volharden in hun weigering. Bob Woodward tekent in The Washington Post de volgende dialoog op, begin november in het Witte Huis.

Bush: ‘Burgeroorlog? Onzin. Er zijn minstens vier partijen betrokken.’

Rice: ‘Koerdische milities, Al Mahdi*’

Bush: ‘Die kende ik nog niet eens. Toen ik onze troepen in Bagdad bezocht, zag ik op de Amerikaanse basis een McDonald’s, een Kentucky Fried, een Wendy’s en een Burger King. Met Kurt’s Delicious en Al Mac-D erbij zit ik dan al op zes.’

Tot zover Bob Woodward.

Ook in Genève is van burgeroorlog vooralsnog geen sprake. Spannend is het wel. De Europese groep roept voor 12 december een spoedzitting bijeen over Darfur. En vergis ik me, of zie ik daar Arnold Karskens met een escorte van tweehonderd zwaarbewapende Afghanen het cafetaria van het Palais des Nations betreden?

In m’n hotel schrijf ik een bloedstollend verslag van het diplomatiek gevecht. De dame van de roomservice brengt koffie – zij weet waar een man recht op heeft. Met m’n nieuwe padvindersmes smeer ik er een broodje bij.

Au!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden