In Frankrijk mag hoerenlopen weer

Moeten hoerenlopers een boete krijgen of niet? Met deze vraag blijft Frankrijk worstelen. Eind 2013 bepaalde de Assemblée Nationale dat klanten van prostituees een boete van 1.500 euro moeten betalen. Deze week keerde de Senaat de zaak om: niet de hoerenloper, maar de hoer moet worden beboet.

Foto ter illustratie: de Haagse Poeldijksestraat. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

In de Assemblée heeft links de meerderheid, terwijl rechts de Senaat in handen heeft. De socialisten zijn woedend over de ingreep van de senatoren. 'De prostituees zijn nog steeds misdadigers, de klanten nog steeds koning', zei Pascale Broistard, staatssecretaris voor Vrouwenzaken.

Volgens UMP-senator Jean Vial levert de boete voor hoerenlopers meer na- dan voordelen op. Prostituees zouden genoodzaakt worden ondergronds te gaan werken, waardoor zij meer kans lopen op mishandeling en uitbuiting. Dit argument wordt overigens gedeeld door actiegroepen van sekswerkers en hulpverleners.

De boete voor hoerenlopers veroorzaakte in 2013 de nodige ophef. Het debat werd vooral in filosofische termen gevoerd. Frankrijk is het land van de mensenrechten, vonden voorstanders, en mag niet rusten voordat het kwaad van de prostitutie is uitgebannen.

Discussie

Tegenstanders, die soms ook uit feministische hoek kwamen, wierpen tegen dat een vrouw het recht heeft haar lichaam te verkopen als zij dat uit vrije wil doet. Vrije wil bestaat niet in de prostitutie, betoogden voorstanders weer.

De boete werd aangenomen door de Assemblée - de Franse Tweede Kamer - maar vorig jaar al op de lange baan geschoven door de Senaat. Daarna leek de kwestie dood. Zelfs het proces tegen Dominique Strauss-Kahn in februari bracht geen nieuwe discussie op gang. Met steun van actiegroepen getuigden voormalige prostituees hoe zij uit geldgebrek hadden ingestemd met de brute eisen van DSK. Frankrijk smulde een paar dagen van de ranzige details, maar een fundamenteel debat bleef uit.

Maar nu is de kwestie terug, door de Senaat die de boete schrapte en de prostituee weer strafbaar wil maken. Minister van Volksgezondheid Marisol Toraine was geschokt: 'Absoluut ongelooflijk en minachtend ten opzichte van vrouwen.'

Als de Assemblée en de Senaat het niet eens kunnen worden, mag de regering de Assemblée het laatste woord geven. Uiteindelijk zal de boete voor hoerenlopers er wel komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.