In Ferguson geldt: Michael Brown = Trayvon Martin = Rodney King

De rellen in de Amerikaanse stad Ferguson lijken voorlopig nog niet ten einde. Afgelopen nacht gingen voor de vierde opeenvolgende nacht mensen de straat op om hun onvrede te uiten over de dood van de zwarte tiener Michael Brown. Brown, die ongewapend was, werd zaterdag door een politieagent doodgeschoten.

Jennie Barbier
Oproerpolitie in Ferguson, Missouri. Beeld reuters
Oproerpolitie in Ferguson, Missouri.Beeld reuters

De politie zette traangas, stungranaten en rookbommen in om de demonstranten uit elkaar te drijven. Van de andere zijde werd er met stenen gegooid en werden politiewagens aangevallen. Een verslaggever van Reuters zag twee jongen mannen met bedekte gezichten molotovcocktails voorbereiden.

De protesten begonnen direct na het incident in Ferguson. Bewoners van de overwegend zwarte voorstad van Saint Louis, in de staat Missouri, verzamelden zich bij de plaats waar de de 18-jarige Brown werd gedood. Al snel werden ze door de plaatselijke politie verdreven. Zondagnacht liepen een gebedswake en een stille tocht uit de hand nadat demonstranten slaags raakten met de politie en winkels gingen plunderen.

Sindsdien zijn de gemoederen alleen maar hoger opgelopen en zijn er elke nacht confrontaties tussen boze demonstranten en politieagenten. Inmiddels zijn er al meer dan veertig mensen gearresteerd, onder wie twee journalisten.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Worsteling om dienstwapen
De toedracht van de schietpartij die eindigde in de dood van de 18-jarige Brown is nog steeds onduidelijk. Volgens de politie belaagde Brown de agent in zijn wagen en volgde er een worsteling om het dienstwapen. Maar volgens een getuige schoot de agent de jongen neer terwijl hij op zijn knieën zat met zijn handen in de lucht om te laten zien dat hij ongewapend was.

Een andere getuige vertelde aan CNN dat ze Brown en de agent zag worstelen door het autoraam. De politieman trok de tiener door het raam naar binnen, terwijl deze probeerde weg te komen. Er volgde een schot. 'De jongen wist zich eindelijk te bevrijden en begon te rennen. Terwijl hij wegrende stapte de agent uit zijn auto, en begon te schieten.' De getuige vervolgt dat Brown zich omdraaide en zijn handen omhoog deed, maar dat de agent bleef schieten tot de jongen niet meer bewoog.

Trayvon Martin en Rodney King
Er is momenteel een onderzoek gaande naar de schietpartij, maar het is maar de vraag of het tot een bevredigende conclusie gebracht kan worden. In de zaak Trayvon Martin, die nu veel wordt aangehaald, besloot de rechter dat de buurtwacht die de ongewapende Martin doodschoot handelde uit noodweer. Het deed er niet toe, Trayvon Martin staat, net als Rodney King in de jaren '90, symbool voor raciaal gemotiveerd politiegeweld tegen de zwarte bevolking in de VS.

De inwoners van Ferguson willen dan ook maar één ding weten: was de agent die Brown neerschoot blank? De autoriteiten geven, tot grote frustratie van de demonstranten, slechts mondjesmaat informatie vrij. De hackersgroep Anonymous beweert nu de naam van de agent achterhaald te hebben en dreigt deze vrij te geven zodra bevestigd kan worden dat de informatie correct is.

Ferguson bestaat voor bijna tweederde uit zwarte bewoners. Het stadbestuur en de politiemacht zijn echter overwegend blank. In een politiekorps van 53 man, zijn drie officieren zwart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden