Review

In Enschede bepaalt Mama wat op tafel komt

Recensent Mac van Dinther eet bij Sapori e Ricordi in Enschede.

Interieur van Sapori e RicordiBeeld Els Zweerink

Wat doen we in Enschede?

Zul je altijd zien: bombardeerden we onlangs op deze plek Alice in Groningen tot beste Italiaanse restaurant van Nederland, blijkt dat het Italië Magazine net een heuse verkiezing heeft georganiseerd met die titel als inzet. De publiekswinnaar was Sapori e Ricordi in Enschede.

Sapori e Ricordi

Havenstraatpassage 21
7511 ET Enschede

053-4789526
saporiericordi.com

Dat kunnen we niet over onze kant laten gaan.

Dacht het niet. Naar Enschede dus, waar we Sapori e Ricordi vinden in een winkelstraat in het centrum. Als we de glazen deur openduwen, slaat het rumoer ons tegemoet. Vanaf een lange bank tegen de zijmuur nemen we het interieur in ons op. Donkere tegelvloer, met hout beslagen wanden, tafels met placemats. Dat alles rijkelijk voorzien met pompoenen, kruiken, plantjes, wijnflessen, lichtsnoeren en andere Italiaansige accessoires. In de hoek een bar, de keuken achter het luik naast de espressomachine. Het is vol, druk en gezellig.

Roodbaars met tomaat en olijven.

Dat klinkt alvast goed. Wat eten we?

Sapori e Ricordi is opgezet volgens de beste tradities van het Italiaanse familiebedrijf. Mama staat in de keuken, twee dochters bedienen. Opvallend: bij Alice was het net andersom. In Enschede bepaalt mama wat op tafel komt, een menukaart hebben ze niet.

Wij gaan voor de heilige Italiaanse viereenheid: antipasti, primi, secondi en dolce.

Dat begint met een houten plank volgeladen met Italiaans lekkers: kaas (scamorza, provolone, alta badia) en vleeswaren (parmaham, coppa di parma, spinata romana, venkelworst), opgefleurd met olijven, uitjes en in honing gebakken druiven.

Daarna komt de pasta op tafel: een klassieke spaghetti aglio, olio e peperoncino van goede pasta waar de gepeperde olie lekker aan blijft hangen. Daarnaast een soepige pompoen-risotto, vol van smaak door Parmezaanse kaas en afgetopt met gebakken paddestoelen.

Het menu

- Italiaanse kaas, worst en ham
- pompoenrisotto met paddestoelen /spaghetti met knoflook en peper
- runderstoofvlees met paprika/ in tomaat gestoofde roodbaars en aardappelen in tomatensaus met kappertjes
- tiramisu/walnoot-honingtaart.

Niks mis mee toch?

Allerminst. Wat ook geldt voor de hoofdgerechten: zacht runderstoofvlees met paprika en een moot in tomaat gestoofde roodbaars met olijven en peterselie. Als groente zijn er gekookte aardappelen, die zich hebben volgezogen met saus van tomaat en kappertjes.

De desserts zijn gemaakt door de oudste dochter des huizes. Een weckpotje is gevuld met een zompige tiramisu met Italiaanse kruidenbitter. De walnoten-honingtaart met ricotta is machtig en niet te zoet. Je vertrekt hier niet met honger.

Antipasti.

Dat is belangrijk voor veel Nederlanders. Hoe is de bediening?

De donkerharige dochters van mama Rosa doen hun werk in trui en spijkerbroek, zonder kapsones, maar warm, hartelijk, gul en gastvrij. Dominique is de stoere met tattoos (een wolf en een beer) op haar armen, de jongere heet Irene. Ze spreken Nederlands met Tukkers accent. Opa kwam in de jaren tachtig uit Apulië naar Enschede om in de textiel te werken. Zijn kleindochters zijn hier geboren.

De cijfers

Kosten: menu 4-gangen €35
Eten 7,5
Bediening 7,5
Entourage 7
Prijs-kwaliteit 8

En wat is nou de beste Italiaan?

De vergelijking gaat in alle opzichten mank. In Enschede komt de cucina casalinga op tafel, de warme Italiaanse thuiskeuken die zich kenmerkt door eenvoud, goede producten, tradities en toegankelijkheid. Alice in Groningen serveert de meer deftige versie van de Italiaanse restaurantkeuken waarin ook plaats is voor vernieuwing. Beide hebben hun verdiensten. En hun prijs. Alice is voor de zondag, mama Rosa voor door de week.

Tiramisu.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden