In Engeland is 'watjesjeugd' een begrip

Cotton Wool Kids. Dat is de naam die in Engeland gegeven is aan de huidige generatie kinderen die thuis en op school tegen elk mogelijk malheur worden beschermd.

Cotton Wool Kids: baby's die met kniebeschermers over de grond kruipen en kleuters die gehelmd door een park rijden op driewielers. Beeld
Cotton Wool Kids: baby's die met kniebeschermers over de grond kruipen en kleuters die gehelmd door een park rijden op driewielers.Beeld

Het zijn baby's die met kniebeschermers over de grond kruipen, kleuters die gehelmd door een park rijden op driewielers (soms aan een lijntje) en schoolkinderen die tijdens de pauze niet mogen voetballen, knikkeren of tikkertje spelen. En een bouwvakkershesje dragen wanneer ze op schoolreis gaan.

Er spelen twee beweegreden mee in deze risicomijdende wereld. Scholen in Engeland zijn als de dood voor schadeclaims van ouders als er iets misgaat. Letselschadeadvocaten loeren voortdurend op lucratieve no cure, no pay-zaken. Het is dus zaak om ongelukken te voorkomen.

Op hun beurt denken ouders aan de veiligheid van hun kroost. Onbezorgd buitenspelen is er daarom amper meer bij. Ellebogen kunnen worden opengehaald en achter elk bosje kan een pedofiel schuilen.

Minder streetwise

Het gevolg is dat kinderen minder streetwise zijn, afhankelijker worden en zelfs een tikkeltje dikker. Geregeld klinken er waarschuwingen tegen deze vorm van opvoeding. Een succes was enkele jaren terug The Dangerous Book for Boys, met tips over het bouwen van boomhutten en leggen van knopen.

Vorig jaar riep het hoofd van de arbodienst scholen op om hun kinderen lekker te laten spelen, dit tot schrik van het Koninklijke Genootschap voor het Voorkomen van Ongelukken.

Cijfers wijzen uit dat de kinderwereld niet gevaarlijker is dan vroeger, maar het bewustzijn bij ouders dat er iets vervelends kan gebeuren, is veel groter. Bovendien is ouderschap een stuk veeleisender omdat experts en politici ertoe neigen om allerlei maatschappelijke problemen te herleiden tot de kinderjaren. Het bijbehorende 'parent blaming' leidt tot veel onzekerheid bij ouders, waardoor ze liever het zekere voor het onzekere kiezen. Bijvoorbeeld door kinderen binnen te houden.

Om te ontdekken dat ook internet gevaren kan opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden