In Egypte seksueel mishandelde CBS-verslaggeefster doet haar verhaal

Lara Logan dacht dat ze zou sterven op het Tahrirplein, die nacht dat ze seksueel werd misbruikt en werd mishandeld door een groep mannen. Het was de avond dat de Egyptische president Hosni Mubarak aankondigde op te stappen.

Lara Logan op het Tahrirplein. Beeld reuters

Logan, een verslaggeefster van de Amerikaanse nieuwszender CBS, was op die elfde februari op het plein een uitzending van het programma 60 minutes aan het voorbereiden, toen een deel van de feestvierende menigte zich plotseling tegen haar keerde. Ze werd bij haar producer en bodyguard weggerukt door een groep mannen, die haar kleren van haar lijf scheurde en haar verkrachten met hun handen, vertelt Logan in een interview met de New York Times. Ze schat dat de groep bestond uit zo'n 200 tot 300 mannen.

Haar ervaringen in Caïro onderstrepen het feit dat vrouwelijke journalisten vaak met een ander soort geweld te maken krijgen. Terwijl fysiek geweld tegen journalisten wijdverbreid is, wordt er maar weinig gesproken over sexueel geweld en bedreigingen tegen vrouwen in journalistenkringen. 'Ik heb alleen mijn verhaal', zegt Logan. 'De fysieke wonden helen weer. En je loopt bij zoiets niet rond met het bewijs dat je een been of een arm bent verloren in Afghanistan.' Voorzitter van CBS News en producer van 60 minutes Jeff Fager: 'Er hangt een stilte om het onderwerp, en ik denk dat het voor Lara en voor ons goed is die stilte te doorbreken.'

Terug

De aanval kwam op de dag dat Logan weer was teruggegaan naar Caïro, nadat ze een week eerder opgepakt was en verhoord werd door de Egyptische politie. 'De hele stad brandde van het feestgedruis', zegt ze. Logan en haar cameraman togen naar het Tahrirplein, symbool voor de volksopstand in het land, waar ze Egyptenaren interviewde en met mensen poseerde die graag op de foto wilde met een Amerikaanse journalist.

Op het moment dat het mis ging, was haar cameraman net een batterij aan het verwisselen. Egyptische collega's die met de ploeg meereisden, waarschuwde Logan dat ze mannen hoorde zeggen dat ze haar broek uit wilden trekken. 'Dat was letterlijk het moment dat de groep zich tegen mij keerde.' Haar chauffeurs en bodyguard waren vanwege de grootte van de groep kansloos.

Genadeloos

Logan weigert begrijpelijkerwijs in te gaan op de details van haar aanval. Maar, zegt ze, 'wat me echt raakte was hoe genadeloos ze waren. Ze genoten echt van mijn pijn en lijden. Het zette ze aan tot meer geweld.'

Het is voor het eerst dat Logan spreekt na een korte verklaring toen ze opgenomen was in het ziekenhuis. Toen was het enige dat naar buiten kwam dat de verslaggeefster te maken had gekregen met ernstig (seksueel) geweld. Verwacht wordt dat Logan zelf haar verhaal zal doen in 60 minutes op zondagavond. Dat zal ook de laatste keer zijn dat ze er over spreekt, zegt Logan. 'Ik wil niet dat het mij gaat beheersen.'

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.