In een stukje duin bij Bakkum kijk ik naar een verloren zaak

Er is maar één gedachte mogelijk: het loopt hier af voor de tapuit. Maar dan gaat de telefoon.

Caspar Janssen
null Beeld
Beeld

In een stukje duin bij Bakkum kijk ik met een jonge bioloog, Herman van Oosten, naar een verloren zaak. We volgen twee geringde tapuiten, die in de buurt staan van hun potentiële nest - in een konijnenhol. 'Dit is dus 33 procent van deze populatie', accentueert Van Oosten het drama.

Drie paartjes tapuiten, een geïsoleerde populatie. Als het ze lukt om jongen groot te krijgen, dan moeten die deze winter naar Afrika en volgend voorjaar weer hier terugkomen. Dit jaar is dat niet één van de zeven jonge tapuiten van vorig jaar gelukt. En de drie huidige vrouwtjes zullen vermoedelijk snel van ouderdom overlijden, ook dat nog.

Dus is er maar 'één ongelooflijke gedachte' mogelijk: 'Het loopt hier af.'

Van Oosten houdt van tapuiten. 'Een lichtpuntje in de duinen', zo noemt hij de vogel, met zijn geelbeige keel, zijn 'zwarte jasje' en de scherpe tekening van de staart. Vaak van verre te zien, zingend boven in een struik, knarsend en piepend - hij kan in canon zingen met zichzelf. De tapuit dwingt bewondering af: voor een zangvogel legt hij enorme trekafstanden af. Ooit algemeen in Nederland, nu resteren minder dan tweehonderd broedparen, verspreid over een paar populaties.

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Oorzaken, onder meer: verruiging van leefgebieden vanwege stikstof, en het instorten van de konijnenstand door ziekten. Het leven van de tapuit is nauw verbonden met dat van het konijn. Het konijn houdt de vegetatie laag, essentieel voor tapuiten, en de tapuit broedt in konijnenholen.

Toch, zegt Van Oosten, herstelt de tapuit zich maar niet waar leefgebieden beter worden. Hij wijst: 'Dit is typisch konijnenland. Ideaal voor de tapuit.' Van Oosten beschermt de nesten tegen vossenpredatie met kippengaas. Niettemin: het gaat maar niet vooruit.

Meer lezen?

Lees hier eerdere afleveringen uit deze rubriek.

Een tapuit. Beeld
Een tapuit.Beeld

Dan, later, Herman Van Oosten aan de telefoon. Enthousiast. 'We hebben toch vier paartjes. Een toename van 33 procent dus. Eén van de jongen van vorig jaar, een vrouwtje, is toch teruggekomen. En er is alweer een nest uitgevlogen.'

Of dat nog iets verandert aan de zaak? 'Nou nee. Maar je weet nooit. Volgend jaar wordt cruciaal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden