In een paar uur tijd is de Tour voor Astana voorbij

Dinsdagmiddag om twee uur rinkelt de telefoon van Marc Biver. Didier Simon, de voorzitter van de wedstrijdjury, wil de manager van de Astanaploeg spreken over Aleksandr Vinokoerov....

Van onze verslaggever Mark Misérus

In hotel La Palmeraie, aan de rondweg van Pau, volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Terwijl de lijfwacht en masseur van Vinokoerov nog wat koffers in de auto laadt, verneemt Biver per telefoon hoe de deelname aan de Tour in een paar uur tijd tot een eind wordt gebracht.

Patrice Clerc, de president van de Tourorganisatie ASO, zegt Biver dat het beter voor het imago is van de Ronde van Frankrijk als Astana zich in zijn geheel terugtrekt. Van de andere ploegen hoeft hij geen steun te verwachten. Ze hebben na de positieve test van Vinokoerov het vertrouwen verloren in de Kazachs/Zwitserse formatie, die al twee coureurs (Kessler en Mazzoleni) schorste vanwege betrokkenheid bij een dopingaffaire.

‘Ik ben niet boos, ik ben kalm. Ik bekijk het rationeel’, zegt Biver op een plastic stoel in de achtertuin van het hotel. Hij wil Vinokoerov pas veroordelen als ook de tweede test positief is, maar dat vertrouwen is miniem. ‘Ik geloof honderd procent in de uitslag van deze test. In het nieuwe systeem kan niet meer worden gesjoemeld.’

Vinokoerov is ten val gebracht door een van de AMA-testen, die sinds de Spelen van 2004 worden uitgevoerd door het Agence Mondiale Antidopage, het wereldantidopingagentschap WADA. Met de controles kan onder meer worden vastgesteld of de balans tussen de rode bloedlichaampjes is verstoord door een bloedtransfusie. Daarvan wordt Vinokoerov verdacht.

De test bij de Kazach is verricht na zijn opzienbarende tijdrit rond Albi, zaterdag. Ook Andreas Klöden, die als nummer vijf in het klassement nog uitzicht had op de gele trui, is gecontroleerd. De Duitser werd negatief bevonden.

Biver zegt medelijden te hebben met de 64 werknemers van zijn ploeg. Ze moeten zo goed als zeker een andere baan zoeken, want het team wordt waarschijnlijk opgedoekt na het wegvallen van de kopman. Voor de Duitse ploegarts Holger Hüring zal het zijn tweede ontslag in één jaar zijn. Vorig jaar werkte hij bij Phonak, dat ophield te bestaan na de positieve test van Tourwinnaar Floyd Landis.

Rond Astana heeft een zweem van verdenkingen gehangen sinds de ploeg de licentie overnam van Liberty Seguros. Daarmee werd voortgeborduurd op het fundament dat was gelegd door Manolo Saiz, de ploegleider van ONCE die werd gearresteerd vanwege zijn rol in Operación Puerto.

Vorig jaar haalde de ploeg de start van de Tour niet eens, omdat te veel renners werden verdacht van betrokkenheid bij het Spaanse bloeddopingschandaal. Dit jaar kreeg de ploeg een kans op eerherstel aangeboden, maar daarmee kwam geen einde aan de twijfels.

Vooral de geloofwaardigheid van Vinokoerov was onderwerp van discussie. In Londen zei UCI-voorzitter McQuaid dat het de sport geen goed zou doen als de Kazach de Tour won.

De klassementsrenner liet zich lang bijstaan door de omstreden Italiaanse dokter/trainer Ferrari en wordt met onder meer Klöden door de UCI beschouwd als een van de men in black. Dat zijn coureurs die in onopvallende kleren trainen, om dopingcontroleurs om de tuin te leiden.

Toch bleef het peloton Vinokoerov in de armen sluiten, omdat hij altijd de aanval koos. Dat krediet verkruimelde op een dinsdagmiddag in het zuiden van Frankrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden