NIEUWSECUADOR

In Ecuador is een wachtrij voor de doden: wanhopige familieleden laten lichamen op straat achter

De overbelaste lokale overheid van de Ecuadoraanse stad Guayaquil blijkt niet in staat om de lichamen van mensen die al dan niet aan covid-19 zijn overleden op tijd op te halen. Inwoners laten uit wanhoop de ontbindende lichamen van hun familieleden op straat achter.

Buiten het ziekenhuis in Guayaquil wachten zowel patiënten als doodskisten.  Beeld Reuters
Buiten het ziekenhuis in Guayaquil wachten zowel patiënten als doodskisten.Beeld Reuters

Volgens officiële cijfers telt Ecuador (ruim 16 miljoen inwoners) bijna 3.000 covid-19-patiënten en circa 100 doden. In Latijns-Amerika is alleen Brazilië zwaarder getroffen, een land met dertien keer zoveel inwoners. Mogelijk is het Ecuadoraanse sterftecijfer in werkelijkheid veel hoger. In Guayaquil, de grootste stad van het land, sterven mensen op straat en in hun huizen. Mortuaria en ziekenhuizen kunnen de toestroom niet aan of weigeren lichamen uit angst voor verspreiding van het virus.

Op sociale media gaan schrijnende beelden rond van mensen die buiten bezwijken en lichamen die midden op straat worden achtergelaten. De herkomst van de beelden is op afstand niet te verifiëren, maar de inhoud ervan wordt bevestigd door media die ter plekke getuigen zijn van de escalerende situatie. BBC Mundo sprak met de lokale journalist Jessica Zambrano: ‘Mijn partner ging naar buiten om boodschappen te doen en kwam een lichaam tegen op straat. We zijn hier gewend om bedelaars buiten te zien slapen, maar in deze crisis sterven de mensen in het centrum van de stad.’

In tal van op Twitter geplaatste video’s is te zien hoe sommige Ecuadoranen de lichamen van hun geliefden achterlaten op de stoep voor het ziekenhuis, anderen leggen hun familieleden voor hun eigen deur omdat de ontbinding ze binnen te veel wordt. Weer anderen smeken in de camera om hulp, wijzend op in doeken gewikkelde lichamen in hun garage.

Een vrouw ziet haar moeder opgehaald worden die een dag eerder thuis is overleden. Beeld Reuters
Een vrouw ziet haar moeder opgehaald worden die een dag eerder thuis is overleden.Beeld Reuters

Averechts effect

Ogenschijnlijk heeft het strenge huisarrest dat geldt voor heel Ecuador een averechts effect in de zuidelijke havenstad. Families houden hun overleden familieleden binnen, wachtend tot de autoriteiten de lichamen komen ophalen – totdat de situatie in huis niet meer houdbaar is. Afgelopen maandag heeft president Lenín Moreno een taskforce aangesteld om de stad te helpen bij het verzamelen en begraven van de lichamen.

‘Massagraven zijn niet nodig’, beloofde Jorge Wated, het hoofd van de taskforce. In allerijl zijn op een braakliggend terrein bovengrondse graftorens opgetrokken die voldoende plek zouden moeten bieden aan alle overledenen van Guayaquil. De inspanningen komen rijkelijk laat, gezien de beelden van de op straat achtergelaten doden die nu online de ronde doen. Wated bood bij zijn aantreden excuses aan voor de vertraging van de afgelopen weken.

In de chaotische situatie is onduidelijk of mensen sterven aan het coronavirus of aan andere kwalen, maar het aantal mensen dat per dag in de stad overlijdt, is naar verluidt wel een stuk hoger dan normaal. Mogelijk maakt covid-19 in Ecuador veel meer slachtoffers dan de officiële statistieken suggereren. Als het virus verantwoordelijk is voor de vele doden in Guayaquil, lijkt het zich in Ecuador niks aan te trekken van de warmte. De temperatuur ligt overdag tussen de 23 en 32 graden.

Een ziekenhuismedewerker bedekt het lichaam van iemand die in Guayaquil op straat is overleden, mogelijk aan covid-19. Beeld Reuters
Een ziekenhuismedewerker bedekt het lichaam van iemand die in Guayaquil op straat is overleden, mogelijk aan covid-19.Beeld Reuters

Wachtrij

Ongeacht de oorzaak geldt voor alle doden een wachtrij. Het kan nog altijd voorkomen dat mensen soms een tijd moeten wachten wanneer zij het noodnummer bellen, zei Wated. Zijn taskforce heeft in de afgelopen drie dagen tussen de 30 en 150 lichamen per dag opgehaald, stelde hij woensdag in een persconferentie.

Ook al ligt het aantal in werkelijkheid waarschijnlijk hoger, de officiële cijfers laten wel duidelijk zien dat de provincie Guayas, waarvan Guayaquil de hoofdstad is, het zwaarst is getroffen. Tweederde van de officiële doden komt uit Guayas. De provincie staat nog slechts aan het begin van de crisis. Volgens Wated kan het dodental in Guayas oplopen tot tussen de 2.500 en 3.500 duizend mensen.

Tijuana, het feest dat altijd doorging, is plots zijn gasten kwijt
President Trump beloofde een muur tussen de VS en Mexico. Desondanks was er nog volop verkeer over en weer. Tot zaterdag de grens écht dichtging. Vanwege corona. Op bezoek in toeristenstad Tijuana. ‘Normaal gesproken verdien ik 120 dollar op een dag. Gisteren 6 dollar.’

Cuba’s medische brigade schiet weer te hulp, nu in Italië
Cuba heeft zijn befaamde internationale medische brigade naar Italië gestuurd om de Italianen bij te staan in de strijd tegen covid-19. Vorige week kwamen 52 dokters en verpleegkundigen onder luid applaus aan in de stad Cremona in de zwaar getroffen Italiaanse provincie Lombardije. Daar gaan ze helpen in een veldhospitaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden