In Dutrouxs schaduw, maar net zo pervers

Het proces tegen Michel Fourniret begint donderdag. Hij wordt ervan verdacht een groot aantal meisjes en jonge vrouwen te hebben ontvoerd, verkracht en vermoord.

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

Beangstigend is het verhaal van Jacques Fagnart, de Belgische politieman die Michel Fourniret in een jaar aan 110 verhoren onderwierp. Hij was een muur, zegt Fagnart: koud, kalm en ondoordringbaar. Op vragen antwoordde hij door minutenlang te zwijgen.

Zijn echtgenote Monique, die 120 keer werd verhoord, was nog zwijgzamer. Die liet stiltes vallen van een half uur.

In Charleville-Mézières begint vandaag het proces tegen de man die er van wordt verdacht een groot aantal meisjes en jonge vrouwen te hebben ontvoerd, verkracht en vermoord. Hij werd daarbij geholpen door zijn vrouw.

Het echtpaar hangt levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. In deze rechtszaak worden zeven moorden behandeld, gepleegd tussen 1987 en 2001. Het jongste slachtoffer was twaalf jaar, het oudste 22. Fourniret was de laatste jaren vooral actief in de Franse en Belgische Ardennen, waar hij ook geboren is. Het echtpaar bewoonde een kasteel in de omgeving van Charleville-Mézières, gekocht met door vervalsingen verkregen geld.

Op het bijbehorende landgoed werden twee lichamen opgegraven. Eerdere slachtoffers maakte hij in de omgeving van Auxerre en aan de Atlantische kust. Die zeven moorden zijn maar een deel van wat Fourniret mogelijk op zijn geweten heeft. Zijn naam wordt in verband gebracht met nog vier andere moorden en verdwijningen, steeds van jonge vrouwen. Die gevallen komen mogelijk later voor, bij een andere rechtbank.

Fourniret (65), die zich laat voorstaan op zijn belezenheid, werd op zijn 24-ste voor het eerst veroordeeld, wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Dat was het begin van een eindeloze geschiedenis van veroordelingen, gevangenisstraffen, voorwaardelijke vrijlatingen en nieuwe aanhoudingen.

Doorgaans ging het om seksuele misdrijven en ontvoeringen. Maar Fourniret, een tengere man met bril en keurig baardje, is ook veroordeeld wegens geweldpleging, diefstal en brandstichting.

In 1989 trouwt hij met de nu 59-jarige Monique Olivier, een vrouw die bij wijze van vrijwilligerswerk gevangenen bezoekt. Al snel vormen ze een paar in de misdaad. Zij rijdt rond in de auto, weet een jong meisje de passagiersstoel in te praten, en pikt even later ook Fourniret op die zich, voorzien van een jerrycan, voordoet als gestrande automobilist.

In juni 2003 weet een 13-jarig Belgisch meisje aan hen te ontsnappen. Ze houdt de eerste de beste auto aan en meldt zich bij de politie. Het nummerbord van de auto van haar ontvoerders heeft ze koelbloedig onthouden. Dezelfde dag nog wordt het echtpaar aangehouden.

De zaak Fourniret vertoont veel overeenkomsten met die van Dutroux in België. Beiden kregen hulp van hun vrouw, beiden konden lange tijd ongehinderd hun gang gaan en handelden steeds in koelen bloede. Qua aandacht staat Fourniret in de schaduw van Dutroux, zijn vergrijpen zijn zeker niet minder pervers.

Het echtpaar Fourniret heeft een aantal moorden bekend, overigens zonder berouw te tonen. Het proces zal naar verwachting tot eind mei duren.

Wat ongetwijfeld ook ter sprake zal komen is hoe een man met zo’n lang strafblad zijn praktijken ongestoord telkens weer kon oppakken. Dat maakt het proces ook interessant voor minister van Justitie Rachida Dati, die de mogelijkheden van preventieve hechtenis en vrijlating onder toezicht in Frankrijk wil verruimen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden