In Duitsland

Bondskanselier Angela Merkel heeft ineens gezegd dat de Duitse multiculturele samenleving volledig mislukt is. En om het probleem op te lossen, komt ze met twee wondermaatregelen: 'De immigranten moeten de Duitse taal leren' en 'moslimmeisjes moeten gewoon meedoen met zwemles'.

Wat een onzin, de bondskanselier verbergt de werkelijkheid. Ze legt de druk op de schouders van de immigranten, gebruikt de moslimmeisjes en voert misleidende politiek.


Ik heb veel vrienden en kennissen in Duitsland, immigranten bij wie ik langs ga als ik in Duitsland ben. Ik weet al twintig jaar dat het Duitse immigratiebeleid failliet is. Maar Angela Merkel is net wakker geworden.


Duitsland heeft nooit een stap naar een multiculturele samenleving gezet, want het past niet bij de Duitsers. Als ik kijk naar het leven van mijn Duitse vrienden, kan ik met overtuiging zeggen: er bestaat geen interactie tussen de Duitsers en de immigranten. Wel is er een soort 'taxichauffeurscontact' tussen de Duitsers en de rest van de bewoners van het land.


Angela Merkel had zich tot de blanke Duitsers moeten richten, ze had kunnen zeggen: 'Landgenoten, we hebben gefaald'. Maar ze kan dat niet, het zou tot chaos leiden in het land, daarom kiest ze voor een populistische aanpak: doe je jas uit, trek een zwempak aan.


Er heerst apartheid. Er is een Duitsland dat van de Duitsers is, er is ook een machtig Duitsland dat van de Turken is. Daarnaast zijn er twee kleine, doolhofachtige Duitslanden van de Polen en de Russen en dan bestaat er nog een zwak Duitsland dat van de Afrikanen, Arabieren, Iraniërs, Afghanen en Pakistanen is. Dit zijn allemaal autonome, zelfstandige Duitslanden met hun eigen bevolking, liederen, zangers, eetgewoontes, tv-zenders, kranten en schrijvers.


Ik wil nog een waarheid vertellen die Angela Merkel liever niet hoort. Duitsland wordt door drie gescheiden machten geregeerd: de Duitse macht, de Turkse macht en de Pools-Russische macht.


De Nederlandse samenleving is bijna tegenovergesteld wat betreft de immigratieproblematiek.


Er is haast geen Nederlands gezin dat geen contact met immigranten heeft. De oorspronkelijke Nederlanders delen het geluk en ongeluk van immigrantengezinnen, zijn aanwezig tijdens feesten, begrafenissen. Er bestaat een behoorlijk levendig contact met de immigranten in dit land.


Juist omdat er nauwe banden zijn, zijn de problemen eerder zichtbaar geworden. Al twintig jaar lang discussiëren we er in Nederland over. Daarbij zijn vele harde woorden gevallen en het ongenoegen is volkomen tot uiting gekomen. We hebben tenminste duizend kilo tekst in de kranten geschreven over de Marokkanen, de Turken, over de islam, de Koran en Mohammed, over de hoofddoeken en over moslimmeisjes in zwembaden. In Duitsland heerste er al die tijd stilte.


Kanselier Angela Merkel moet geweten hebben wat er in de republiek Duitsland aan de hand was. De Duitsers hebben altijd hun gezicht weggedraaid van de vreemdelingen, ze wilden de immigranten niet zien staan.


Nu de gigantische geest uit de Duitse immigratiefles is gekomen, zijn de Duitsers geschrokken. Angela Merkel ook.


Kader Abdolah is schrijver.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden