Nieuws

In Duitsland leidt prikjaloezie tot vaccinvoordringers en agressie

Duizenden Duitsers dringen voor om een coronavaccin te bemachtigen. Soms worden ze agressief. Deze prikjaloezie is mogelijk een onbedoeld gevolg van het Duitse beleid, waarbij een vaccin een vrijheidspas is.

Arnout le Clercq
In Hamburg telde het vaccinatiecentrum in een week tijd ruim tweeduizend mensen die probeerden voor te dringen. Beeld Markus Scholz/dpa
In Hamburg telde het vaccinatiecentrum in een week tijd ruim tweeduizend mensen die probeerden voor te dringen.Beeld Markus Scholz/dpa

Mensen verzinnen van alles om een vaccin te bemachtigen, zei de vaccincoördinator van het kleine stadje Neuwied tegen het Duitse televisieprogramma Report Mainz (een soort Nieuwsuur). Ze vullen niet hun echte leeftijd in of ‘hebben plotseling een essentieel beroep’. Het programma wilde inventariseren hoeveel Duitsers voordringen bij hun coronavaccinatie nadat er al verschillende berichten in Duitse media waren verschenen over deze zogeheten Impfneid, ofwel: prikjaloezie.

Volgens Report Mainz gaat het om duizenden mensen. De vrijheden voor gevaccineerde Duitsers wakkeren het ellebogenwerk van de vaccinvoordringers aan, denken artsen en experts. Ook willen mensen die al een prik hebben gehad, niet langer wachten op hun tweede prik. Bij AstraZeneca zit bijvoorbeeld twaalf weken tussen beide inentingen.

Niet alle vaccinatiecentra houden cijfers bij, maar in Hamburg telde het vaccinatiecentrum in een week tijd ruim tweeduizend mensen die probeerden voor te piepen. In Saarbrücken waren er minstens 140 voordringers, in München 350. Met name de regeling dat contactpersonen van kwetsbare mensen of zwangere vrouwen een vaccin kunnen krijgen, trekt fraudeurs aan. En die worden niet altijd opgemerkt.

Vaccinvoordringers die er wel worden uitgepikt door de zorgverleners bij de centra, worden soms agressief. Huisartsen, die een belangrijke rol spelen in de Duitse vaccinatiecampagne, bevestigen dit beeld. Op de radiozender Bayerischer Rundfunk zei Eugen Brysch, bestuurslid van de stichting patiëntbescherming dat hiermee ‘een grens wordt overschreden’. Hij deed een beroep op de politiek, zodat bij huisartspraktijken en vaccinatiecentra straks niet het recht van de sterkste geldt. Het liefst ziet Brysch dat voordringen voor een coronavaccinatie juridische gevolgen krijgt.

Prikvolgorde

Ook gaan er stemmen op om weer voor alle vaccins de prikvolgorde, dat wil zeggen een prioriteitenlijstje voor kwetsbare groepen, terug te brengen. De Ständige Impfkomission (Stiko), verantwoordelijk voor het Duitse vaccinatieprogramma, liet deze volgorde onlangs los voor de AstraZeneca en Janssen. Ook schafte ze de leeftijdsgrens van 60 jaar af.

De oorspronkelijke doelgroep voor die inentingen kwam namelijk niet volledig opdagen. Door de bijwerkingen bij een zeer kleine groep mensen (ongeveer 50 op 4 miljoen AstraZeneca-prikken in Duitsland) werden mensen sceptisch. Een radeloze huisarts in Baden-Württemberg ging met haar vaccins op een parkeerplaats staan en prikte in enkele uren alsnog 700 doses weg bij mensen die wel wilden.

Een ander gevolg van het vrijgeven van de vaccins is dat mensen nu naar de huisarts gaan en botweg hun vaccin opeisen. Het kan echter voorkomen dat die arts er niet genoeg heeft of eerst andere, kwetsbare patiënten wil inenten. Duitse artsenorganisaties kijken met afgrijzen naar het voornemen van de regering om vanaf juni voor alle vaccins de volgorde los te laten. Dan wordt het ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ en dat mag niet gebeuren, zei een arts. Tot nu toe is ongeveer 10 procent van de Duitse bevolking gevaccineerd.

In Nederland proberen mensen overigens ook een vaccin te krijgen terwijl ze nog niet aan de beurt zijn. RTL Nieuws schreef woensdag dat de GGD bijna drieduizend onrechtmatige afspraken per week afbelt van Nederlanders die proberen een prikafspraak in te plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden