In Dresden demonstreren de 'Wutbürger': 'We missen ons land'

Het zijn vooral mannen van middelbare leeftijd die vanavond in Dresden weer opduiken om te ageren tegen de 'islamisering van het Avondland'. Dat er in de regio nauwelijks buitenlanders wonen, maakt niet uit. 'Het gaat om héél Europa.'

Rolf Bos
Boven en onder: Dresden, vanavond. Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Boven en onder: Dresden, vanavond.Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

'Wir sind das Volk' en 'Nooit meer oorlog met Rusland.' Ook moeten 'die uit Berlijn van ons varkensvlees afblijven'. Het zijn opmerkelijke leuzen die vanavond op een druiperig stuk grasland in Dresden klinken. 'Saksen moet vooral Duits blijven'.

Het is rond de klok van zeven uur als zich stilzwijgend groepjes mensen verzamelen in het oosten van Dresden, op een kilometer van de fraai gerestaureerde binnenstad. Voor de zoveelste keer komen ze vanavond op een maandagavond bijeen om als 'Europeaan' te ageren tegen de 'toenemende Islamisering van het Avondland'.

Het zijn vooral mannen van middelbare leeftijd die vanuit de duisternis opduiken in het licht van door de politie opgestelde lampen, maar ook zijn er jonge paartjes. Een net gepensioneerde van 63 jaar zegt: 'We maken ons hier zorgen over de opkomst van radicale buitenlanders in ons land. We vertrouwen de politiek niet meer. We zijn bang ons eigen land te verliezen, om een vreemdeling in ons eigen land te worden.'

Al enkele maanden is Duitsland in de ban van de beweging Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, kortweg Pegida. Supporters van deze groepering gingen op 20 oktober in Dresden voor het eerst de straat op. Sindsdien komen op de eerste avond van de week steeds meer mensen naar het centrum van de oude cultuurstad.

null Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

'Wir sind das Volk'

Op de maandagavonden ageren deze 'Patriottische Europeanen' zo'n beetje tegen alles wat van vreemde bodem komt. Tegen gelukszoekers uit Afrika, tegen moslims in het algemeen, en vooral tegen de groeiende groep Duitse salafisten.

Ze wapperen met Duitse vlaggen of met het dundoek van de deelstaat Saksen en roepen leuzen als 'Wir sind das Volk'. Dezelfde woorden die 25 jaar geleden op de straten van Leipzig en Dresden klonken uit de monden van opstandige Oost-Duitse burgers die zich roerden tegen de DDR-dictatuur. Nieuw zijn de leuzen die tegen de 'leugenachtige media' ('Lügen Presse!') in Duitsland gericht zijn.

Het is een curieus verschijnsel, waarover deskundigen zich flink het hoofd breken. Wat drijft deze boze burgers, Wutbürger? En waarom is de Avondland-beweging juist zo groot in het atheïstische Saksen, waar nauwelijks buitenlanders wonen? In Dresden is slechts 0,4 procent van de inwoners moslim. Ligt Dresden soms nog steeds in het 'Tal der Ahnungs losen', in het dal van de onwetenden, de plek waar in DDR-tijden géén West-Duitse tv was te ontvangen?

Een vriendelijke man, 'nee, mijn naam hoeft niet in een Nederlandse krant', vertelt dat er inderdaad nauwelijks moslims in Dresden zijn. En nee, hij weet zelfs niet eens of er überhaupt een moskee in zijn stad is. Maar daar gaat het ook niet om, 'wij strijden tegen de opkomst van de islam in héél Duitsland, sterker, in héél Europa. Ook in uw land.'

Men voelt zich door de politiek 'verwaarloosd'. Tekst op een spandoek: 'We missen ons land.'

null Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

Haat in hun harten

Zelfs Angela Merkel wordt hier niet langer vertrouwd, zeker niet na haar recente nieuwjaarstoespraak waarin ze de Pegida-beweging hard kritiseerde. Merkel benadrukte dat mensen die oorlogen ontvluchten, die 'letterlijk aan de dood zijn ontsnapt', juist welkom moeten zijn in Duitsland.

Citaat: 'Daarom zeg ik tegen al diegenen, die zulke demonstraties bezoeken: volgt u hen niet, die hiertoe oproepen! Daar het vaak om vooroordelen gaat, kilheid, ja, zelfs haat in hun harten.'

Als de naam van Merkel valt, gaat er een luid boegeroep op. De gepensioneerde zegt: 'Weet je wat het probleem met Frau Merkel is? Ze is te politiek-correct.'

Vanuit Merkels eigen CDU-gelederen, en dan vooral vanuit die van zusterpartij CSU, is er inmiddels minder bijval voor haar 'klare taal'. De behoudende partijen vrezen dat de deelnemers aan de Pegida-demonstraties in de toekomst hun stem zullen geven aan de eurosceptische en gestaag groeiende partij Die Alternative für Deutschland.

De CSU poogt de Pegida-demonstranten nu te paaien met het voorstel allochtonen te verplichten ook thuis Duits te spreken. Ook dienen volgens de partij uit Beieren vluchtelingen sneller uitsluitsel te krijgen over hun status. Zij die worden afgewezen, moeten het land meteen uit, aldus de CSU.

Strafblad

Een van de voormannen van 'Pegida' is Lutz Bachmann. De Duitse pers benadrukt keer op keer dat de man een strafblad heeft. Diefstal en handel in drugs. Om zijn straf te ontlopen dook hij zelfs een tijdje onder in Zuid-Afrika.

Het strafblad van Bachmann, die zelf dus ooit een criminele vluchteling was, houdt de burgers niet weg bij de demonstraties in Dresden. 'Bachmann is niet Pegida', zegt de gepensioneerde, 'dat zijn wij'.

Het voorbeeld van Saksen doet volgen. In Berlijn stond gisteravond een demonstratie van Bärgida, 'Berliner Patrioten gegen Islamisierung des Abendlandes', op de rol. In Keulen ('Kögida'), Kassel ('Kagida') en Düsseldorf (Dügida') gingen boze burgers de straat op.

Tegendemonstraties waren er in deze steden - onder de noemer: 'Duitsland nazivrij!' - ook. Sommige gemeentebesturen deden in de buurt van de Pegida-demo's de stadsverlichting uit: 'Licht aus für Rassisten'.

Zo massaal als in Dresden zijn de optochten nergens. Vlak voor Kerst waren er meer dan 17 duizend demonstranten op de been. Maandagavond - het is naar weer - wordt dat aantal niet gehaald, toch is er op dat duistere grasland onder die paar verdwaalde druipbomen flink wat volk aanwezig. Voorzichtige schatting: rond de tienduizend.

De mensen zijn dik gekleed, met mutsen op het hoofd, neo-nazi's zijn dus onder de aanwezigen in het duister niet makkelijk te herkennen. Wie goed kijkt, ziet echter de nodige kaalkoppen.

'Ach', zegt de gepensioneerde, 'ze zijn er vanavond ook weer bij, maar de meerderheid hier bestaat uit oprecht verontruste burgers. Duitsers die niet willen dat hun stukje varkensvlees door de opkomende islamisering van hun bord verdwijnt.'

null Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden