In dorp als Castricum kan rugby tegen een stootje

Rugby in Nederland heeft iets vertederends. In weerwil van het machokarakter wordt de sport beoefend door liefhebbers. Teamgeest en respect voor de tegenstander staan hoog aangeschreven....

Neemt niemand de sport dan serieus? Jawel hoor. Bij Castricum bijvoorbeeld. In de jaren negentig dreigde de vereniging af te zakken tot een bedenkelijk niveau, maar inmiddels is de ploeg terug aan het front.

Een van de stuwende krachten achter dit herstel is Mart Kat, bezig aan zijn tweede termijn als voorzitter. 'Na een periode van succes stond de ploeg een aantal jaren geleden op punt van degraderen. De gouden generatie was op en er was geen jeugd. Toen men mij vroeg voorzitter te worden heb ik een voorwaarde gesteld. Ik doe het, maar dan wel met de ambitie om het hoogste te bereiken.'

Dat het rugby zich ophoudt in de marge van de Nederlandse sport deed aan dat streven niets af. 'Als je dan toch bereid bent je kop boven het maaiveld uit te steken, steek hem dan ver uit.' Sindsdien is er in Castricum iets veranderd. Het opmerkelijkste is wel dat de voertaal tijdens de wedstrijd Engels is. Het eerste team wordt op dit moment gedragen door zes Nieuw-Zeelanders, onder wie speler-coach Gavin Roberts.

Volgens Kat is de instroom van deze spelers noodzakelijk. En niet alleen bij Castricum. Steeds vaker moeten Nederlandse clubs over de grens kijken om het eerste elftal te versterken. De aanwas van nieuwe leden is te gering en de kwaliteit van de opleiding soms te mager om te vertrouwen op de eigen kweek.

De buitenlanders die in de ereklasse spelen, doen het vooral voor het avontuur. Voor een Nieuw-Zeelander of een Zuid-Afrikaan is het een droom om enige tijd in Europa te bivakkeren. De rugbyer in eigen land geen ster wordt rugzaktoerist. Met Nederland als standplaats is er alle gelegenheid de 'oude wereld' te verkennen.

Vanuit Auckland is Parijs onbereikbaar.Vanuit Castricum ligt het om de hoek.

Die reis naar Parijs moet dan wel met iets anders dan rugby worden verdiend. Behalve dat Castricum het ticket naar Nederland financiert, een reiskostenvergoeding verschaft en de kleding regelt, zijn de spelers op zichzelf aangewezen. Wel bemiddelt de club bij het vinden van huisvesting en werk. Met de hulp van sponsors en donateurs lukt dit altijd wel.

Centrum van de handel in rugbyers vormt traditioneel de Heineken Sevens, een groot internationaal toernooi dat elk jaar met Pinksteren in Amsterdam wordt gehouden. Daarnaast bestaat er tussen de spelers een netwerk waarin ze elkaar adviseren. 'Veel van de Nieuw-Zeelanders die hier komen, blijven hangen. Zij zijn onze beste reclame. Ook hebben we contacten in het buitenland. Die mensen weten precies wat wij te bieden hebben.'

Toch kan de instroom niet verhullen dat het met het rugby niet goed gaat. De kans dat de sport ooit in Nederland wortel schiet, is te verwaarlozen. In dat zicht noemt Kat het een voordeel dat zijn club uit Castricum komt. 'Juist dat dorpse karakter kan in ons voordeel werken. Hier kunnen we de concurrentie met het voetbal aan. De kans dat de jeugd je weet te vinden is groter.'

Aan de top blijft het behelpen. Zo worden de wedstrijden van het tweede team van Castricum de laatste tijd steeds vaker afgelast omdat de tegenstander over te weinig spelers beschikt. Maar dat is niet het enige probleem. Het verschil tussen de teams die het rugby serieus nemen en de rest wordt elk seizoen groter. Van de tien ereklassers doen er maar een paar mee. Dit seizoen maken Den Haag en Castricum de dienst uit.

Hoe groot het verschil tussen de top en 'de rest' is bleek gisteren tegen Rotterdam. Castricum domineerde en alleen omdat de spelers in de tweede helft enige tijd ongeconcentreerd speelden, bleef de schade (63-0) nog beperkt. Pas in de slotfase van het duel, toen de meeste Rotterdammers mank of krom liepen en de fitheid van Castricum duidelijk werd, regende het punten.

Volgens Gavin Roberts, de Nieuw-Zeelandse speler-coach van Castricum mag de bond zich dit aanrekenen. 'Er is voor de winter te veel gespeeld. Dat is voor een club als de onze geen probleem. Wij hebben genoeg spelers. Maar andere teams zijn nu op. En dat terwijl er net een winterstop is geweest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden