'In dit topveld zal moeten blijken wat ik nog tekort kom'

Een rondje lopen over de baan van Augusta heeft iets betoverends. Greens als parketvloeren en veel struweel. Voor debutant Luiten telt alleen de magie van de scorekaart.

Voor Joost Luiten is zijn debuut bij The Masters geen unieke ervaring waar hij van moet proberen te genieten. 'Dat heb ik vandaag gedaan tijdens het oefenrondje. Vanaf donderdag gaat het alleen om de score.'


Golf is een serieuze zaak voor de voormalige Bleiswijker, die tegenwoordig over de wereld reist: van Kuala Lumpur, via Gorinchem naar Augusta. Hij heeft voor het verblijf in Amerikaanse golfhoofdstad geen hotel geboekt, maar twee hele huizen afgehuurd - een voor hemzelf en zijn familie en een voor zijn team.


Zijn persoonlijke staf bestaat uit een fysio, een swing coach, een putting coach, een mental coach en een caddie. 'Ik wil enerzijds het team belonen, want iedereen heeft er hard voor gewerkt dat ik hier ben gekomen. Aan de andere kant wil ik ook dat ze bij mij zijn en precies zien hoe ver ik nu ben. In dit topveld zal moeten blijken wat ik mogelijk nog tekort kom en wat daaraan is te doen.'


Luiten voelt zich met zoveel vertrouwelingen om zich heen goed en ontspannen. Hij maakt grapjes met zijn caddie Martin Gray en probeert wat onmogelijke shots te spelen. Een scorekaart vult hij niet in, zoals andere spelers wel doen. 'Het gaat om het wennen aan de baan'. Woensdag mag zijn vriendin zelfs even als caddie optreden tijdens de zogenoemde 'par 3-contest' - een wedstrijd wie de bal het dichtst bij de hole slaat.


Donderdag is er geen gekkigheid meer, want 'dan ben ik honderd procent geconcentreerd'. Vorig jaar won hij twee toernooien op de Europese Tour. Het bracht hem tot de top-50 van de wereld, inclusief de kwalificatie voor alle majors. Dit jaar heeft hij nog geen toernooi gewonnen, ook omdat hij nu al verscheidene wedstrijden op de sterkere Amerikaanse Tour heeft gespeeld.


Op een week na - 'toen sloeg ik geen bal goed' - speelde hij regelmatig en naar tevredenheid. Onlangs wist hij als lid van het Europese team in de wedstrijd om de Euroasia Cup tegen het Aziatische team in Kuala Lumpur het punt te maken waardoor een gelijkspel uit het vuur kon worden gesleept. Hij heeft daarmee nogmaals bewezen met de druk om te kunnen gaan, waardoor zijn kansen op deelname later dit jaar aan de Ryder Cup (strijd tussen Amerikaanse en Europese golfers) zijn toegenomen.


Van Kuala Lumpur is hij teruggereisd naar Nederland waar op de nieuwe baan The Dutch bij Gorinchem speciaal voor hem alle greens extra kort waren gemaaid. Zo kon hij alsvast wennen aan de snelheid van de greens op Augusta National, die soms zo glad zijn als een in de was gezette parketvloer. 'Ik ben The Dutch heel dankbaar. De overgang is daardoor niet te groot geworden.' Dinsdag heeft hij voor de derde keer in zijn golfleven de 18 holes van Augusta gelopen. Een oefenronde.


De baan ligt hem wel. 'Ik kan mij voorstellen dat hier bijna nooit een speler wint die voor er de eerste keer komt. Het is heel apart - die grote bomen, het water, de bunkers en die supersnelle greens. Als je niet alle aspecten van het spel beheerst, ga je er hier echt af.'


Ook de entourage is bijzonder. De gang langs Magnolia Lane en het clubgebouw van de Augusta National is voor veel golfers al een zo bijzondere ervaring dat ze de wedstrijd vergeten.


Tijdens zijn oefenrondje staat het Amerikaanse publiek al rijen dik achter de linten. 'Je bent je continu bewust dat het een magische plek is met een enorme historie.' Maar dat zet hij vandaag opzij. Luiten wil niet speculeren over zijn ambities. Het zou een teleurstelling zijn als hij de cut niet haalt. Als speler die in de Ryder Cup wil uitkomen, is hij het aan zijn stand verplicht in het slotweekeinde van The Masters te spelen, hoewel een Nederlander nooit zover is gekomen.


Over de loting heeft hij geen klagen. Hij speelt donderdag in de namiddag, half 6 lokale tijd. Hij loopt de eerste ronde met de Amerikaanse Ryder Cup-speler Hunter Mahan en de Australiër Marc Leishmann. Laat starten op donderdag betekent dat hij vrijdag vroeg uit zijn bed moet. 'Daar heb ik geen problemen mee.'


Drie Nederlanders gingen Luiten voor


Reinier Saxton (2009

)


Saxton won in 2008 het Brits kampioenschap voor amateurs. Als bonus mocht de 21-jarige golfer in 2009 meedoen aan The Masters. Hij haalde in Augusta de cut, het recht om de laatste twee ronden te mogen spelen, niet.


Rolf Muntz (1991)

Net als Saxton won Muntz in 1990 het Britse amateurkampioenschap en mocht hij daardoor deelnemen aan The Masters. Haalde als 21-jarige daar de cut niet.


Gerard de Wit (1962, '63 en '64)

Door velen als de grootste golfer van Nederland gezien. Werd drie keer uitgenodigd voor The Masters, kwam nooit door de eerste schifting. Raakte overweldigd door het groen. 'Alles was groen, zó groen. Het maakte me sprakeloos.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden