In dit land is iedereen gelijk, behalve de pedofiel

Aleid Truijens
null Beeld anp
Beeld anp

Alle burgers in dit land zijn gelijk, met één lelijke uitzondering. De pedofiel. Die is ietsje minder gelijk. Anders dan veroordeelde, vrijgekomen moordenaars, maffiabazen, vrouwenmishandelaars en miljoenenfraudeurs heeft de op vrije voeten gestelde pedofiel geen recht op een menswaardig bestaan, een dak boven zijn hoofd en bescherming door de politie. Iedereen wil dat hij oprot. Maar waarheen? Zie in deze tijd van digitale volksgerichten maar eens een verblijfplaats geheim te houden.

Dit is het verbijsterende aan de kwestie rond Sytze van der V., de man met wie gisteren een interview in de Volkskrant stond: dat hij vergeefs een beroep deed op bescherming door de overheid. Verbazend is niet dat de volksmeute woedend te hoop liep in een griezelige 'wake' - dat is eigenlijk al een standaardbehandeling. Ook bij 'zwempedo' Benno L. en bij Marthijn Uittenboogaard, die nergens voor werd veroordeeld maar bestuurslid was van de inmiddels verboden vereniging Martijn, eisten hysterische massa's uit naam van 'onze kinderen' castratie of de marteldood. In petities werden ze gelijkgesteld aan lustmoordenaars. Een wonder dat deze mannen nog leven, en hun gespietste hoofden niet triomfantelijk werden getoond op pleinen.

Het is beschamend voor de menselijke soort, dit gedrag, maar voorspelbaar. Het onschuldige kind is een onverwoestbaar, veilig symbool, de pedofiel is de ultieme, bruikbare paria. Zijn aanwezigheid opent het ventiel voor sissende, opgekropte haat uit de collectieve onderbuik. Maar dat de Hoge Raad vorig jaar meeging in die volkswoede en de vereniging Martijn verbood was wél schokkend. Aan mensen werden grondrechten ontnomen, niet op grond van hun daden, maar om wat zij verondersteld werden te fantaseren en te wensen. Gedachten bleken toch niet vrij. Welke gedachten zullen de volgende keer verboden worden?

Het ís ook moeilijk om begrip te hebben voor deze seksuele voorkeur. Het idee dat een volwassen man (of vrouw!) met zijn vingers, of erger, aan een kind zit, dat zich niet kan verweren of er argeloos in mee is gegaan, is weerzinwekkend. Stel je dit tafereel voor met je eigen kinderen, dan is agressie moeilijk te onderdrukken.

null Beeld anp
Beeld anp

Maar mensen mogen verlangen en verzinnen wat ze willen. Ik denk ook liever niet aan types die een ander willen geselen of bijna-wurgen om aan hun gerief te komen, maar zolang het fantasie is, of een roman, of een spel met beiderlei goedkeuring, mag het. Seks met kinderen mag niet, nooit, omdat het altijd om een ongelijke relatie gaat. Dat maakt de pedofiel tot een armzalige hunkeraar, die zijn droom nooit mag waarmaken. Zo iemand heeft per definitie al levenslang.

Van der V. was zo stom om twee 13-jarige jongens in een zwembad te pijpen. Hij werd daarvoor veroordeeld, en terecht. Zolang hij nu alleen maar kijkt naar plaatjes van 'lieve jongens' moet hij met rust gelaten worden.

De Leidse Burgemeester Lenferink was een held, door Benno L. in bescherming te nemen. De opgejaagde L. vertrekt nu toch. Burgemeester Bolsius van Amersfoort leverde Van der V. uit aan de lynchende menigte door zijn identiteit en adres bekend te maken. Woningcorporaties schoven hem door als een onaanraakbare, de politie maakte geen haast met zijn aangiftes van doodsbedreigingen en de Nationale Ombudsman had hier begrip voor, 'gezien de onrust in de buurt'. Ongelofelijk. Een overheid die burgers niet beschermt tegen kolkende haat uit de onderbuik, die is pas bedreigend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden