In dienst bij je eigen BV is uitkomst voor veel zzp'ers

Een grote groep zzp'ers kan als werknemer een beroep doen op sociale voorzieningen als de WW. Het bedrijf Uniforce heeft daarover afspraken gemaakt met de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV.

CULEMBORG - De regeling is gericht op zelfstandigen die vooral voor één opdrachtgever werken en rond de 70 duizend euro omzet draaien. Vakbond De Unie lanceert de mogelijkheid vandaag met Uniforce en verzekeraar Achmea via het nieuwe Netwerk Zelfstandig Werkenden (NZW).


De constructie is eenvoudig: de zelfstandige richt met Uniforce een speciale BV op. Dat kost 4.000 euro per jaar. Daar treedt hij in loondienst en draagt premies en belasting af. Zijn er geen opdrachten meer, dan kan de zelfstandige-werknemer op economische gronden door Uniforce worden ontslagen en een beroep doen op de WW. De BV kan de zelfstandige als werknemer een werkgeversverklaring verstrekken waarmee hij bij een bank een hypotheek kan krijgen. Voor het pensioen biedt deze constructie nog geen collectieve oplossing.


Samen met andere partners spelen De Unie, een vakbond met 60 duizend vooral hoger opgeleiden, en Uniforce in op een toenemende trend: mensen die noodgedwongen voor zichzelf beginnen omdat hun banen verdwijnen.


'In de financiële sector, waar al veel werkgelegenheid verloren is gegaan, verdwijnen tot 2020 nog eens 50 duizend banen', zegt Reinier Castelein van De Unie. 'Het is nog maar de vraag of deze mensen, veelal 45-plussers, weer een vaste aanstelling vinden. Vaak beginnen ze, mede gestimuleerd door het UWV, voor zichzelf terwijl ze liever in loondienst zouden werken. Als zelfstandige doen velen daarna wel opdrachten voor hun voormalige werkgever.'


De regeling is opmerkelijk omdat zelfstandigen als ondernemers verantwoordelijk zijn voor hun eigen tegenslagen. Maar veel zzp'ers vinden arbeidsongeschiktheidsverzekeringen te duur. En voor wie geen opdrachtgevers meer heeft of failliet gaat, rest slechts de bijstand en dat alleen als er geen eigen huis of partner met inkomen is.


Er zijn 800 duizend kleine zelfstandigen en 400 duizend zzp'ers die het ondernemerschap combineren met een baan in loondienst. Castelein: 'Wij regelen wat Den Haag al jaren nalaat. Er zijn 1,2 miljoen werkenden die geen beroep kunnen doen op de sociale heilstaat. De Haagse politiek heeft de mond vol over de participatiemaatschappij, maar als zelfstandig werkende sta je alleen.'


Als de regeling een succes wordt, kunnen de kosten omlaag. Toch wordt de constructie nooit voor iedereen bereikbaar, zegt Piet de Bondt van Uniforce. 'De vraag is niet of iemand genoeg omzet draait. De vraag is of iemand zelfstandige is of niet . De VAR-verklaring die de Belastingdienst heeft ontwikkeld was bedoeld voor interimmers en ict'ers die zich als ondernemer profileren. Maar veel interimmers en ict'ers werken als zelfstandige vaak langdurig voor één opdrachtgever of tussenbureau.


'In de ogen van de Belastingdienst ben je pas ondernemer als je meerdere opdrachtgevers hebt. De zelfstandigen lopen daardoor grote risico's; als ze de VAR-verklaring kwijt zijn kunnen ze niet meer als zelfstandige werken terwijl deze mensen gezien hun leeftijd nog amper kans maken op een vaste baan.'


De Belastingdienst kan in verband met de geheimhoudingsplicht niet ingaan op de specifieke casus. Maar iedereen kan een werkwijze voorleggen om dit te laten toetsen op de fiscale gevolgen, zegt een woordvoerder.


Rekenvoorbeeld

Een werknemer met een inkomen van 4.300 euro per maand verdient 51.600 euro op jaarbasis. Aan vakantiegeld, werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet, ziekteverzuim, cao en secundaire arbeidsvoorwaarden kost deze werknemer de werkgever per jaar 70 duizend euro. De werknemer houdt per jaar netto 36.154 euro over.


Een zelfstandige in dienst van zijn BV draait een omzet van 70.000 euro. De kosten voor de BV en ziekteverzuimverzekering bedragen 6.000 duizend euro. Als brutoloon keert de zelfstandige 51.420 euro aan zichzelf uit. Werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet komen uit op ruim 8.200 euro. Als resultaat na belasting blijft 3.400 euro over. Dat kan als dividend worden uitgekeerd. De zelfstandige in loondienst houdt op jaarbasis 36.507 euro over.


NB: Netto kunnen verschillen optreden om dat de persoonlijke situatie verschillend kan zijn.


Bron: Uniforce

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden