In deze steden kan je goedkoop drinken

Het kan ja, met z'n allen naar Parijs of Venetië en overal de hoofdprijs voor betalen. Maar er zijn nog zoveel andere mooie historische steden, waar je geweldig en goedkoper kunt drinken (en eten) en waar je en passant ook nog op culturele schatten stuit.

Beeld Luis Mendo

Timisoara - Roemenië

In Timisoara, in het westen, begon in 1989 de revolutie die Roemenië zou verlossen van haar dictator. De kogelgaten zijn hier en daar nog te zien. Geschiedenisstad, levendig, ongepolijst, barok, met onverwacht veel historische gebouwen, kerken en synagogen, parken en theaters, cafés en studenten. Het is vast daarom dat Timi¿oara is uitgeroepen tot culturele hoofstad van Europa in 2021.

Bijzonder: Streetart (overal) en de Alba Iuliastraat, met het opgewekte dak van gekleurde paraplu's. Ook: het weidse Uniriiplein, omringd door verbazingwekkend veel rijke gebouwen uit vroegere eeuwen die langzaamaan weer gerestaureerd worden, zoals het Kunstmuseum, een paleis, en het lichtblauw-rode Bruckhuis.

Opmerkelijk: Muzeul Consumatorului Comunist, rariteitenkabinet met huis-, tuin- en keukenitems uit de communistische tijd. Honderd snoezige snuisterijen, boeken over Ceausescu, platenspelers, snijbonenmolentjes, kleine tv's met een kleedje erover, oranje draaischijftelefoons.

Eten & drinken: Viniloteca, combi van oud vinyl, koffie, Terapia, Bereta en andere Roemeense bieren; Caruso, kwartel, eendenborst, fine dining en toch betaalbaar (genoemd naar de Italiaanse tenor, naar wie weer om onduidelijke redenen ook een straat is vernoemd). Vinto, knusse gastrowijnbar met grote collectie Roemeense en internationale wijnen; Reciproc, vriendelijk café met koffie, thee, ambachtelijk bier, jam, honing en bordspellen.

Beeld Luis Mendo

Brno - Tsjechië

Relaxte rondwandelstad in het zuid-oosten van Tsjechië, in Moravië. Tweede stad van het land, met zachtgroene en oranje daken, kastelen en burchten. En met druipsteengrotten en één lijnrechte Mies van der Rohe-villa. Bovenop de heuvel waakt de Petrus en Pauluskerk over Brno, met die torenspitsen als lange naalden, waarmee de kerk de hemel bijna raakt.

Bijzonder: De Moravian Gallery, het tweede grote kunstmuseum van Tsjechië; Muzeum romské kultury, het museum van de Romacultuur, pas in 2001 ontdekt: Brno's knekelhuis onder de St. Jacobskerk, een luguber-mooi mozaïek van menselijke botten en schedels.

Opmerkelijk: Hangend aan de St. Jacobskerk, je moet het weten: een mooner, een sculptuurtje van een kereltje met blote billen, de onfatsoenlijke kleine man.

Eten & drinken: Tsjechië is hét goedkope bierland. En Brno is lekker nog goedkoper dan grote zus Praag, met overal brouwerijen en pubs. Maar, verrassing, Brno is ook een wijnstad, onder de Zelnymarkt liggen de wijn-kelders. Waarheen? Bar, který neexistuje, 'de bar die niet bestaat', (sterke-) drank- en cocktailparadijs met flessen tot aan het plafond; Spalicek: restaurant met goulash en aardappels en bier en uitzicht op het plein; Vý¿ep Na Stojáka: sobere, populaire, goedkope stabar met Moravische wijnen, heel veel klein(e) bier(en) en uienbrood met camembert. Tot laat open.

Beeld Luis Mendo

Gdansk - Polen

Klein Brugge aan de Oostzee. Met klokgevels, vakwerkhuizen, krullerige lantaarns en traditionele cafés. Ook in deze schilderachtige stad begon een revolutie. Op de scheepswerf (nu te bezoeken) richtte Lech Walesa in 1980 zijn halfverboden vakbond Solidarino¿¿ op, die zich verzette tegen het communistische regime.

Bijzonder: De Mariakerk. Van buiten een stompe toren, van binnen verticale, witte oneindigheid. Ook: De Kraan, een gebouw dat als een sombere figuur met een hoodie aan over het water gebogen staat, was vroeger een kraan om schepen mee te beladen. Het Cemetery of lost cemeteries eert alle doden van wie de begraafplaats in oorlogen is vernietigd.

Opmerkelijk: Architectonisch souvenir uit de communistische tijd, Falowiec, een huizenblok uit de jaren zestig en zeventig, dat maar niet op lijkt te houden. Het is bijna een kilometer lang.

Eten & drinken: De Gdanskers, al eeuwen trouwe wodka-innemers - een Nederlandse immigrant brouwde hier in de 17de eeuw Dantziger Goldwasser - hebben ook het bier in hun hart gesloten. Nu worden overal wodka- en biertours aangeboden. Waarheen? Brovarnia, fijngeprijsde microbrouwerij - het Schwarzbier en de Hefeweizen zijn beroemd - en restaurant-hotel. Check hun Oktoberfest. Café Absinthe biedt een overvloedige bier- en drankcollectie en dansen zonder dansvloer; Café Kamienica is een behaaglijk bohocafé voor koffie, beroemde cheesecake en sandwiches.

Beeld Luis Mendo

Varna - Bulgarije

Ontspannen badplaats en havenstad aan de Zwarte Zee met vaak nog fijne temperaturen in september, een uitgebreid nachtleven (beachclubs, cafés, al dan niet met waterpijp) en een wufte flaneerboulevard met gecoiffeerde bloemperken. Varna is een fascinerende, vervreemdende mix van strandbars en kerken, van religie en wereldse feestelijkheid.

Bijzonder: De Maria Hemelvaartkathedraal, een reuzensuikertaart met goudkoperen marshmallows die glanzen in de zon. Ook: het stenen woud, een veld steenpilaren die miljoenen jaren geleden op natuurlijke wijze zijn ontstaan, plus 'het oude goud van Varna', zoals dat van een 70 duizend jaar oud, steenrijk mens dat met al zijn gouden sieraden is begraven, een blingblingskelet.

Opmerkelijk: Het Retro Museum over de geschiedenis van het IJzeren Gordijn. Wassen beelden van Honecker en Breznjev, opgepoetste Lada's en Trabanten.

Eten & drinken: restaurant Gostilnitza Chuchura: kool, bonen, varkenslapjes, Bulgaarse wijn en glazen rakija in een donkerbruin, zeer betaalbaar eethuis, waar je de Bulgaarse ziel ziet. Of Staria Chinar, legendarische, ook alweer bruine, goedkope bbq-spot en vleesrestaurant met terras. Di Wine heeft een beroemde chef en honderden (Bulgaarse) betaalbare wijnen. Het Black Sheep Beer House biedt burgers, kipvleugels, ambachtelijke friet, voetbal en een stevige collectie Bulgaarse bieren.

PortoBeeld Luis Mendo

Porto - Portugal

Iets naar het westen en het zuiden dan. Naar die mooie Portugese stad met de zachtkleurige huizen aan de Douro. Porto barst uit haar voegen van pittoreskheid: de boten in de rivier, het oude trammetje, de bloemenbalkons aan de Rua das Flores, lichtjes aan de waterrand.

Bijzonder: De Igreja de São Francisco, de kerk die zich van buiten nogal sober voordoet, maar die van binnen een duizelingwekkende uitbarsting is van gouden blaadjes en krullen, en treinstation São Bento, het mooiste voorbeeld van Porto's blauwe tegelkunst.

Opmerkelijk: De toverachtige boekwinkel Livraria Lello e Irmão voerde al vaker het lijstje mooiste boekwinkels ter wereld aan. Inspiratie voor Harry Potter toen J.K. Rowling Engels doceerde in Porto.

Eten & drinken: Veel te veel keus in foodiestad Porto, zoveel goed(koop) eten, zoveel betaalbare vinho verde. Waarheen? Toeristisch, maar evengoed leuk: bij Taylor's Port port proeven en snuiven in de driehonderd jaar oude portkelder; Catraio, klein, eenvoudig café met veel (Portugese) speciaalbieren, waarvan twaalf op de tap; Espaco 77, pooltafels, pizza's en echt goedkoop bier; Quay Wine Bar, vele, (ook scherpgeprijsde) wijnen, tapas, vriendelijke eigenaars en uitzicht over de Douro; Folias de Baco, onterecht bescheiden taveerne met eigen wijn en tapas uit de regio, zacht geprijsd.

skopjeBeeld Luis Mendo

Skopje - Macedonië

De intrigerende Macedonische hoofdstad is een kruispunt tussen oost en west, tussen kerken en moskeeën, bazaars en shopping malls. Skopje probeert de vernielingen van de aardbeving uit 1963 en de communistische grijsheid van zich af te schudden met een overweldigend stadsvernieuwingsproject. Overal verrijzen onbescheiden standbeelden en gebouwen. Gelukkig is er nog de oude brug, die alles overleefde.

Bijzonder: Daut Pasha Hamam, de vroegere hamam met dertien koepels is nu een galerie; het gedenkhuis voor de in Skopje geboren Moeder Teresa met azuurblauwe aanbouw; In de Oude Bazaar zijn nieuwe bars geopend, maar je kunt er ook nog altijd kebabs, Turkse koffie en baklava krijgen.

Opmerkelijk
: Toch wel de stenen vruchten van de grote stadsvernieuwing, zoals het kolossale standbeeld van Alexander de Grote, tegelijk muzikale fontein en Eftelingwatershow, of de Art Bridge over de Vardarrivier, die bijna obsceen is volgebouwd met veelarmige lantaarnpalen en standbeelden van beroemde Macedoniërs

Eten & drinken: Ljubov, warm welkom-café met koffie of salep, 's avonds komt de dj, woensdag is (goedkope) whiskey-avond; Speakeasy, legale cocktailbar met Macedonische twist in 19de-eeuws huis; Gostilnica Jole, traditionele Macedonische kafana, taveerne met vlees, livemuziek en lokale wijnen en rakija in overvloed.

Debrecen - Hongarije

De tweede stad van Hongarije ligt midden op de poesta. Een oude ambachts- en universiteitsstad met calvinistische wortels, waar Nederlanders zich meteen thuis zullen voelen. De protestantse kerk is van buiten zachtgeel en best weelderig, maar had van binnen -qua soberheid- net zo goed op de Veluwe kunnen staan.

Bijzonder: Nationaal park Hortobágy, weids grasland met grijze koeien; het gele, gewelfde Déri Museum met schilderijen van beroemdheid Mihály Munkácsy; de gedenkroos ter ere van de Hongaarse opstand in 1956.

Opmerkelijk
: Nog een Nederlandse link, het standbeeld van Michiel, (Mihály) de Ruyter, die hier - volgens de overlevering - psalmzingende protestanten in nood hielp.

Eten & drinken: Hongarije doet al jaren mee in de topvijf van goedkope bierlanden en Debrecen komt behoorlijk in de buurt van Boedapest als het gaat om de aanwezigheid van wijnbars, speciaalbier en nachtleven. Waarheen? Butiq, leuke bar met ambachtelijk bier, Hongaarse wijn, cocktails, Hongaarse hotdogs en in het weekend een dj; Roncsbár: vervallen pand, bakstenen muren, oude zooi, cocktails en live-optredens; Calico Jack Pub, gastropub met goed (Hongaars) bier, vele whiskeys, niet dure, wel sterke palinka (brandewijn); Mokka Drink Bár, gezellig, met terras en goede koffie, bier en fröcs, Hongaarse spritzer.

Beeld Luis Mendo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden