In deze Nederlandse steden wordt vandaag gedemonstreerd

In een groot aantal Nederlandse gemeenten worden vanavond om 18 uur demonstraties gehouden. Dit als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, gisteren in Parijs. Tegelijkertijd met de demonstraties vindt in Parijs een stille tocht plaats. Hieronder een overzicht van de Nederlandse steden waar mensen de straat op gaan.

Redactie
Steunbetuigingen op de Dam in Amsterdam. Beeld ANP
Steunbetuigingen op de Dam in Amsterdam.Beeld ANP

Amsterdam

De manifestatie in Amsterdam begint vanavond om 18 uur bij het Franse consulaat op de Vijzelgracht. Bij de demonstratie zullen afgevaardigden van zowel pers als politie voorop lopen. Deze twee groepen waren gisteren immers doelwit. De gemeenteraard en het college van Burgemeester en wethouders van Amsterdam roepen alle Amsterdammers op solidarair te zijn en zich morgenavond aan te sluiten bij de demonstratie. Premier Mark Rutte houdt vanavond op de Dam een toespraak naar aanleiding van de aanslag.

Gisteren reageerde burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam als volgt op de aanslag. 'Een aanslag op een cartoonist of journalist is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Dat betekent dus ook dat onze vrijheid wordt aangetast. Daarnaast is het ook een aanslag op de politie. Dat is vreselijk, want journalisten en politieagenten zijn juist mensen die in onze samenleving staan voor onze vrijheden.'

Rotterdam

De solidariteitsmanifestatie in Rotterdam begint op Plein 1940, hetzelfde plein waar jaarlijks het bombardement op de stad wordt herdacht. Ook gemeente Rotterdam roept al haar inwoners op steun te betuigen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal een toespraak houden, namens alle Rotterdammers. Ook hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad Christiaan Ruesink spreekt, meldt het AD. Hij doet dat namens de politie en pers.

In een officiële reactie meldt Aboutaleb het volgende. 'We willen een statement maken: de aanslag in Parijs is een aanslag op de democratie en het vrije woord. Dat willen we niet onbeantwoord laten.'

Utrecht

In Utrecht wordt een demonstratie gehouden op het Domplein. Burgemeester Jan van Zanen nodigt alle Utrechters uit om medeleven te uiten en schouder aan schouder te staan met de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo.

Burgemeester Van Zanen zocht gisteren contact met de Franse ambassadeur in Nederland, de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk en directeur van de Tour de France Christian Prudhomme. 'Ik heb laten weten dat Utrecht geschokt is door de brute aanslag van vandaag', meldt hij gisteren. 'Ik heb mijn medeleven betuigd namens mijzelf, en de stad. Het is en blijft van groot belang dat we samen opkomen voor het vrije woord. Het hoogste goed in onze democratie.'

Den Haag

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft aangegeven steun te betuigen na de aanslag in Parijs. Van Aartsen en voorzitter Lex Oomkes van perscentrum Nieuwspoort spreken. Gisteren gaf Van Aartsen de politie opdracht de beveiliging van gebouwen van Franse instellingen op te voeren.

Eindhoven

In Eindhoven is een openbare bijeenkomst in het Stadhuis georganiseerd. De gemeente meldt dat de terreurdaad in Parijs een aanslag is op onze vrijheid, onderlinge verbondenheid en democratie. Het gemeentebestuur en partners in de stad willen met alle Eindhovenaren in het Stadhuis steun betuigen aan slachtoffers en nabestaanden en uitdrukking geven aan ons gevoel van saamhorigheid.

Behalve in de hierboven genoemde steden, worden ook protesten gehouden in:

Alkmaar
Almelo
Almere
Amersfoort
Amstelveen
Amsterdam
Arnhem
Assen
Den Haag
Eiburg
Eindhoven
Groningen
Haarlem
Hilversum
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Leiden
Losser
Maassluis
Maastricht
Nijmegen
Pekela
Purmerend
Rotterdam
Ridderkerk
Rijssen-Holten
Schiedam
Utrecht
Winschoten
Zoetermeer
Zutphen
Zwolle

In Maastricht wordt een stille demonstratie gehouden vanaf de Markt langs onder meer de redactie van de Limburger. Momenteel wordt de tocht gehouden in het donker, wegens een stroomstoring. Alle lichten in het centrum van de stad zijn uit. Ook heeft de gemeente laten weten volgende week een debat te organiseren waar de thema's persvrijheid en democratie centraal zullen staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden