In de Zwarte Pietenstrijd is ook een rol weggelegd voor de politiek

Een Piet wankelt op de nok van een dak in Dokkum. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

In betrekkelijk korte tijd hebben de tegenstanders van Zwarte Piet veel bereikt. De onschuld van dit onderdeel van de sinterklaastraditie is ter discussie komen te staan. Anders geschminkte Pieten hebben hun intrede gedaan - niet alleen in de Randstad maar ook ver daarbuiten. Het pakpapier is geneutraliseerd. Het percentage Nederlanders dat onverkort wil vasthouden aan de Zwarte Piet van weleer is geslonken tot 68 procent. En in samenhang met de Zwarte Pietdiscussie zijn ook de slavernij en het VOC-verleden grote thema's geworden. Zonder het anti-Zwarte Piet-activisme - hoeveel weerstand dat ook oproept - zou dat vermoedelijk niet zijn gebeurd.

De veranderingen hebben niet geleid tot een bedaren van de gemoederen. Integendeel. De anti-Zwarte Pietactivisten vinden dat het te langzaam gaat en blijven demonstreren. De pro-Zwarte Pietactivisten zijn daarover zo boos dat ze zelfs hun toevlucht zoeken tot geweld. Gisteren werd een triest dieptepunt bereikt met de inval van demonstranten in een basisschool die het had gewaagd Zwarte Piet af te schaffen.

Politici hebben zich tot nu toe afzijdig gehouden. Premier Rutte weigerde te oordelen over de blokkade op de A7 waarmee de anti-Zwarte Pietactivisten werden verhinderd van hun recht om te demonstreren gebruik te maken. Daarmee werkt hij verdere escalatie in de hand. Politici horen op zijn minst te benadrukken dat iedereen zich aan de wet moet houden.

De maatschappij moet zelf maar tot een compromis komen, was tot nu toe de gedachte. We mogen concluderen dat dat is mislukt. Door het vacuüm dat is ontstaan, wordt de discussie beheerst en verziekt door extremisten. De hoop was aanvankelijk gevestigd op het Sinterklaasjournaal dat geleidelijk met een nieuwe Piet zou komen. Maar de redactie van dat programma heeft na een veelbelovend begin besloten in deze geen voorbeeldrol te willen vervullen.

Het is hoog tijd dat politici, programmamakers en schooldirecteuren leiderschap tonen door de anti- en de pro-Zwarte Pietbeweging bij elkaar te brengen en een compromis te sluiten dat breed wordt gedragen. Liefhebbers van Zwarte Piet moeten inzien dat veranderingen onvermijdelijk zijn. In een gezonde democratie houdt de meerderheid rekening met de gevoelens van een minderheid. Om de liefhebbers van het Sinterklaasfeest de tijd te geven aan de veranderingen te wennen, is een geleidelijke overgang gewenst.

Verbetering: dit commentaar uit de zaterdagkrant vervangt een eerdere versie.


Zo verliep de Zwarte Pietendiscussie de laatste weken

De Zwarte Pietendiscussie is niet schadelijk, eerder gezond
Schrijver H.M. van den Brink (61) was zelf Zwarte Piet, maar veranderde van mening en is nu voorstander van de regenboog-Piet.

Zo wist het Friese anti-anti-Zwarte Piet-protest 'dat gedoe uit de Randstad' te weren
Op last van justitie was de oproep tot een blokkade verwijderd, maar de geest was al uit de fles. Hoe ruim honderd betogers tegen Zwarte Piet nooit aankwamen bij de Sinterklaasintocht in Dokkum.

Amsterdam krijgt volledig nieuwe Piet: 'Einde zwartepietendiscussie'
In Amsterdam krijgen de bijna 400 pieten een geheel nieuw uiterlijk. Met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, lijken de pieten voortaan op Spaanse edellieden uit de 16de eeuw. Wat schmink betreft houdt Amsterdam het bij roetvegen.

Welke Piet is waar te zien?
Sinterklaas 2017: er staat iets te gebeuren. Na jaren discussie over de figuur en vooral de kleur van Zwarte Piet, is het nu tijd om de knoop door te hakken. Bij de intochten, op televisie, op het pakpapier en in de winkels.

Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden