Column

'In de zomer komt altijd ineens weer Harm Edens opduiken'

Ondanks dat Harm Edens altijd praat alsof je naar een aflevering van 'Knoop in je Zakdoek' kijkt en die toon op zijn minst betuttelend is, wordt het programma '10xBeter de zomer door' nooit echt vervelend of saai, vindt columnist Martijn Simons.

Harm Edens. Beeld null
Harm Edens.

In de zomer, als er behalve de geijkte sportevenementen en Zomergasten eigenlijk niks op televisie is en de publieke omroep lijkt te zijn overgenomen door enerzijds Omroep Max die babyboomers alle ruimte geeft om zich te beklagen over hun vakantie of over de problemen die ze ondervinden tijdens tripjes met hun obsceen grote campers, en anderzijds de heren Knevel en Van den Brink, die, opgejaagd door de tijdelijkheid van hun programma, alle mogelijke middelen inzetten om te scoren en daarbij niet zelden de fatsoensnormen met voeten treden - in die zomer dus, komt als een jaarlijks terugkerende verrassing altijd ineens weer Harm Edens opduiken. Als het niet met een talkshow is, dan wel met een luchtige serie reportages.

Dit jaar heet het programma '10xBeter de zomer door' en laat Harm in tien luchtige, van linnen broeken en fladderjurkjes doorspekte afleveringen zien hoe je, als je niet in het buitenland verblijft, een perfecte zomer in Nederland door kan brengen.

Woensdag was Harm op pad met Mimo Argam, die elke donderdagavond gratis Latin-dansavonden organiseert. Dat doet hij omdat hij er zo van houdt. 'In je leven heb je natuurlijk een aantal passies', aldus Mimo. Zelf heeft hij, naast dansen, een 'hele sterke passie voor de IT'. De feesten worden druk bezocht en het ziet er allemaal reuzegezellig uit. Iedereen wil vooral 'lol maken'. Niks aan de hand dus. Ik kreeg er zelfs ook wel zin van om te gaan dansen, hoewel mijn laatste ervaring - als onervaren tangodanser in een kelder met veel te veel dansparen op een veel te kleine dansvloer met overal spiegels waardoor ik telkens haarscherp mijn eigen onvermogen kon aanschouwen - niet denderend was, maar dat terzijde.

Terug naar het programma. Ondanks dat Harm Edens altijd praat alsof je naar een aflevering van 'Knoop in je Zakdoek' kijkt en die toon op zijn minst betuttelend is, wordt het desondanks nooit echt vervelend of saai. Spannend ook niet, het is niks-aan-de-hand-televisie, een niemendalletje. Niemand stoort zich eraan, en niemand wordt er wild van.

Prime time
De vraag is alleen waarom je het dan per se uit moet zenden. Wat mij betreft is de zomer bij uitstek geschikt om de publieke netten helemaal vol te gooien met series, films en documentaires, om de genres die zich steeds vaker aan de randen van de nacht ophouden, op prime time te programmeren, voor ze door een overijverige netmanager in het kader van bezuinigingen (yeah, right) helemaal worden geschrapt.

De rest van maand augustus graag elke avond om negen uur, op alle drie de netten, een compilatie van de Dode Dichters Almanak. Minstens een half uur. Nu het nog kan. Mensen gaan versteld staan, en de rest kan naar de commerciëlen. Of gaan Latin-dansen.

Martijn Simons is schrijver en columnist van Volkskrant.nl.
@martijnsimons

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden