In de VS wordt vandaag ook over marihuana gestemd

AMSTERDAM - Vandaag stemmen de Amerikanen niet alleen in de races om 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden, 37 Senaatszetels en 37 gouverneursposten. Tijdens deze verkiezingen mag men ook oordelen over allerlei lokale wetsvoorstellen.

Van onze verslaggever Sebastiaan Timmermans
null Beeld reuters
Beeld reuters

De onderwerpen die deze voorstellen behelzen, zijn zeer uiteenlopend. In totaal stemmen de Amerikanen in 37 staten over 160 wetsvoorstellen. Daar zitten zeer bijzondere tussen.

Marihuana
In Californië mogen de kiezers stemmen over een wet die het bezit van marihuana voor persoonlijk gebruik toestaat. Als de meerderheid voor 'proposition 19' stemt, krijgt de staat een vrijere wetgeving op het gebied van softdrugs dan Nederland. Inwoners van 21 jaar en ouder mogen dan 28 gram marihuana bezitten.

In Arizona, Oregon en South-Dakota wordt ook gestemd over softdrugs. Hier gaat het om het gebruik van medicinale wiet. Momenteel staan 14 staten dit toe. Californië was hiermee in 1996 de eerste. Daardoor zien veel mensen de stemming vandaag als een graadmeter voor de toekomst. Als Californië 'ja' zegt, volgen wellicht meer staten.

Gezondheidszorg
De hervorming van de gezondheidszorg is een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. President Obama beloofde een hervorming in de zorg en kreeg dit voor elkaar. Het publiek is niet enthousiast. Om de wet erdoor te krijgen werd een bitter gevecht gevoerd en moesten er allerlei compromissen worden gesloten.

De Republikeinen hebben volop campagne gevoerd tegen 'Obamacare'. In Arizona, Colorado en Oklahoma kunnen burgers stemmen over voorstellen die de uitvoering van de wet tegen moeten houden.

Jagen en Vissen

In de staat Arizona stemmen de kiezers over een voorstel dat moet voorkomen dat jacht- en visliefhebbers worden dwarsgezeten door de overheid. De staat mag dan, mits het voorstel wordt aangenomen, geen beleid maken dat deze praktijken 'onredelijk tegenwerkt'.

Ook in Arkansas, South-Carolina en Tennessee wordt over soortgelijke voorstellen gestemd.

Abortus

Voor- en tegenstanders maken al jaren ruzie over het recht op abortus. In Colorado kunnen kiezers hier vandaag hun licht over laten schijnen.

Het voorstel wil dat ieder beginnend leven, hoe pril dan ook, als een persoon wordt gezien. Dat betekent dat het plegen van abortus niet meer zou mogen, omdat je dan een persoon ombrengt. Nu wordt dit niet zo gezien. Dit voorstel is vrijwel identiek aan een voorstel in 2008. Toen stemde 73 procent van de kiezers hier tegen.

John mcCain is voor de wet die vissers en jagers moet beschermen. Beeld epa
John mcCain is voor de wet die vissers en jagers moet beschermen.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden