In de voetsporen van wolf Naya

Aflevering 155: in de voetsporen van de wolf die onopgemerkt het bos bij Staphorst doorkruiste.

Wat ik nog niet had gemeld: in het Reestdal probeerde ik me te verplaatsen in de wolf. Ik vroeg me af of het 2-jarige vrouwtje dat in de tweede helft van december het oosten en zuiden van ons land doorliep naar België hier is geweest. Die kans is groot, dacht ik, of eigenlijk: als ik Naya was geweest - zo heet ze inmiddels - was ik zeker een stukje langs de Reest gelopen. Tenminste, als je zoals Naya in Twente het land was binnengekomen en op weg was naar De Wijk, en de A28.

Het unieke aan deze wolf is dat ze gezenderd is: om het uur geeft ze een signaal af, althans bij gsm-bereik. Ook bijzonder: het dier liep twee weken lang ongemerkt door Nederland. Alleen de Duitse zenderbeheerder en zijn ingeseinde Nederlandse collega-onderzoeker Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research wisten er aanvankelijk van. Je kunt zeggen: Naya heeft zich voorbeeldig gedragen, als een echte wolf. Mensmijdend vooral. Op zoek naar een territorium - en een partner - verplaatste ze zich voornamelijk via grotere natuurgebieden.

Een opsteker voor de wolvenliefhebbers die hopen dat de vestiging van wolven in Nederland geruisloos verloopt. Dat het niet gaat zoals bij de problematische Groningse mediawolf, een paar jaar geleden. In België verblijft Naya inmiddels op een defensieterrein. Dat is ook helemaal des wolfs, want op defensieterreinen met springladingen zijn zelden mensen en honden. Een minpuntje: op Naya's route door Nederland sneuvelden een paar schapen. Ook jammer: ze verkoos uiteindelijk België boven Nederland.

Ik sta inmiddels op een parkeerterrein midden in boswachterij Staphorst en probeer me opnieuw in te leven in Naya. Zelf hoef ik niet per se een wolf te ontmoeten, maar het besef dat er mogelijk al meer wolven in Nederland zijn, geeft toch een nieuwe dimensie aan de natuurbeleving. Ik bestudeer het palet aan wandel- fiets-, atb-, en ruiterroutes op borden. Bij de recreatieplas aan de overkant van het pad klinken kinderstemmen. Best wat wandelaars ook, en mountainbikers. Hier, in dit bos, verbleef Naya drie dagen, onopgemerkt dus. Tijd om het bos te verkennen.

Een wolf

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden