NieuwsRenovatie Tweede Kamer

In de Tweede Kamer groeien de zorgen over de eigen renovatie

Het voornemen van staatssecretaris Knops om Pi de Bruijn terug te halen als architect van de Tweede Kamer,  overtuigt de volksvertegenwoordiging niet dat het nu in orde komt. Kamerleden vrezen botsende architecten, gebrek aan regie en forse kostenoverschrijdingen. 

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. Beeld null
Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

De Bruijn mag zijn eigen ontwerp renoveren: in 1992 was hij ook verantwoordelijk voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer. Door de draai aan de architectencarrousel groeien de zorgen of de verbouwing wel binnen de geplande tijd (5,5 jaar) en het geraamde budget (475 miljoen euro) gerealiseerd kan worden. Eerder werd Liesbeth van der Pol - architect van de Eerste Kamer - al vervangen.

Ook de oorspronkelijk aangestelde architect van de Tweede Kamer, Ellen van Loon, kreeg forse kritiek vanwege ambitieuze renovatieplannen die het ‘sobere en doelmatige’ karakter van de renovatie zouden bedreigen. ‘Ik ga er geen geheim van maken dat er onvrede is bij het presidium (het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, red),’ zei Knops woensdag in een debat in de Kamer. 

Onbegrip

De weerstand leidt niet tot een vertrek van Van Loon: ze zal haar werkzaamheden naast De Bruijn blijven uitvoeren. Die constructie roept onbegrip op. VVD, GroenLinks, PvdA, SP en PVV vroegen zich af of het wel wenselijk is om twee gerenommeerde architecten in dienst te nemen. ‘Er zijn voldoende voorbeelden waarbij de ene kapitein de ander overboord gooit,’ aldus VVD-Kamerlid Jan Middendorp. Knops: ‘We zijn nog in gesprek met de architecten over de precieze begrenzing.’

Van Loon, werkzaam voor het befaamde bureau van Rem Koolhaas, ontwierp een tropische binnentuin en voorzag een verplaatsing van de vergaderzalen naar de begane grond. Haar woordvoerder beklemtoonde woensdag tegen de Volkskrant dat Van Loon een contract heeft als coördinerend architect voor de voorlopige én de definitieve renovatie. ‘Kunnen we onszelf geen ellende besparen door dat contract open te breken?’, vroeg PVV-Kamerlid Alexander Kops. Ook de SP drong aan op ontbinding. Knops vindt dat te ver gaan: ‘Een contract is een contract.’

Volgens de planning sluit het Binnenhof in september volgend jaar de deuren voor een grondige renovatie, die vooral gericht is op onderhoudswerkzaamheden als brandveiligheid, nieuwe liften en lekkages in het dak. Verschillende Kamerleden klaagden woensdag over het gebrek aan communicatie over de voortgang en de kosten.

Knops beloofde dat de gebruikers (Kamerleden, ambtenaren en fractiemedewerkers) voortaan meer inspraak krijgen. Kamerleden zijn er nog niet gerust op. De keuze voor De Bruijn én Van Loon aan het roer kreeg woensdag gepeperde kritiek van de vaste Kamercommissie, waarvan sommige leden ook in de Bouwbegeleidingscommissie zitten en de ingreep dus indirect hebben beïnvloed. Zo houden de verschillende commissies elkaar in de houdgreep en blijft de vraag hangen wie de daadwerkelijke regie heeft over dit prestigeproject.

Kritiek op architect vanwege grootheidswaanzin

De twijfels over de plannen voor de renovatie van het Binnenhof nemen steeds meer toe. Zowel het ontwerp van de verbouw van Tweede Kamer als de Eerste Kamer is kritisch ontvangen door het parlement, onder meer vanwege de veronderstelde grootheidswaanzin bij betrokken architecten. De Kamer is vastbesloten de renovatie zo sober en goedkoop mogelijk te laten uitvoeren. Dat blijkt moeilijker dan gedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden