In de Triple P-methode moeten veelal ouders iets leren, niet het kind

Te dikke kinderen op een cursus. Beeld Bart Mühl
Te dikke kinderen op een cursus.Beeld Bart Mühl

Graag wil ik reageren op de column 'Triple P is eigenlijk Triple K met peren' van Asha ten Broeke. Triple P is gericht op ouders van kinderen met overgewicht of obesitas.

Dit kritische stuk raakt me in mijn ziel als opvoedcoach die Triple P met persoonlijke coaching hoog in het vaandel heeft staan. Ik ben gecertificeerd Triple P-trainer.

In tegenstelling tot hetgeen Asha ten Broeke beweert is het voor mij niet een methodiek die ouders alleen maar leert om een kind op een stoeltje te zetten en/of alleen maar positieve zaken leert benoemen. Triple P is veel meer dan 'een methode waarin ouders leren goed gedrag te belonen, slecht gedrag te ontmoedigen door kinderen te negeren en/of af te zonderen, en tussendoor zijn we allemaal lekker positief'.

Het is je taak als coach ouders inzichten te geven in de opvoedstijl die ze hanteren. Daarnaast leer je ouders een manier waarop zij Triple P kunnen inzetten om verandering in de stijl van opvoeden aan te brengen.

Een kind is niet zomaar lastig, een kind wil iets vertellen, alleen is dat soms erg moeilijk als je 'slecht luisterende' ouders hebt. Dan moet je wel eens hard gaan gillen of heel slecht gaan slapen voordat ouders zich afvragen wat hier eigenlijk gebeurt. Door de Triple P-methodiek kun je ouders in een zeer korte tijd een hele omslag laten maken.

In de Triple P-methode moeten veelal ouders iets leren, niet het kind. De manier waarop de Triple P-methodiek in de column onderuit gehaald wordt is niet netjes en te simpel. Als je Triple P goed inzet kun je heel veel bereiken. Ik noem dat 'Triple P en een beetje van mezelf'.

Nel Makkinga-Buur, opvoedcoach/maatschappelijk werker, Obdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden