In de toekomst is de kast zelden een kast

Voor de Volkskrant-ontwerpwedstrijd hebben ontwerpers de kast van de toekomst bedacht. De vijf finalisten ontwierpen iets wat soms niet eens meer líjkt op een kast.

Jeroen Junte
Humus: Chanel Kapitan. Beeld
Humus: Chanel Kapitan.Beeld

Meer dan tweehonderdvijftig inzendingen kwamen er binnen voor de Volkskrant Design Contest in samenwerking met meubelmerk Pastoe.

De vraag 'Hoe gaat de kast van de toekomst eruit zien?' was blijkbaar prikkelend voor zowel beginnende als gevorderde ontwerpers. Veel ontwerpers hadden goed nagedacht over hoe onze leef- en werkomgeving verandert door bijvoorbeeld toenemende mobiliteit of nieuwe technologie. Ook is gedacht aan kasten die worden vervaardigd van natuurlijk afval (herfstbladeren) of met licht-gevende panelen die reageren op daglicht. Opvallend is verder dat een groot aantal inzendingen uitblinkt in ambachtelijke kwaliteit. Juist in een toekomst waarin digitale productietechnieken voortschrijden is handmatig vakmanschap van blijvende waarde.

Natuurlijk voldoen niet alle 250 inzendingen aan de voorwaarden en reglementen. Zo is in enkele gevallen de bestaande kastencollectie van Pastoe wel heel nauwkeurig bestudeerd. Waar uiteraard niets op tegen is, mits de ontwerper zich laat inspireren tot een kastontwerp dat op de historie voortborduurt en een bergmeubel ontwerpt dat naast vertrouwd ook innovatief en origineel is. Er werd tenslotte om een kast van de toekomst gevraagd. Ook wordt soms te veel gevraagd van het voorstellingsvermogen van de jury, met losse schetsen waarop onduidelijk is van welk materiaal of welke afmetingen de kast zal worden. Te vaak is onduidelijk of een ontwerp wel gemaakt kan worden door Pastoe - wat toch een belangrijke motivatie zou moeten zijn om mee te doen aan deze ontwerpwedstrijd.

Kortom, er was genoeg om over te discussiëren en uiteindelijk ook om uit te kiezen voor de jury die bestaat uit architect Francine Houben (Mecanoo), ontwerper Richard Hutten, Pastoe-directeur Rudy Stroink en designjournalist Jeroen Junte van de Volkskrant.

De jury heeft vijf finalisten gekozen. Deze ontwerpers wordt nu gevraagd hun ideeën verder te ontwikkelen tot een kast die ook kan worden geproduceerd, waarbij ze worden ondersteund door creatief directeur Joost van der Vecht van Pastoe. Het winnende kastontwerp zal door Pastoe worden getoond op de Salone del Mobile in Milaan, de belangrijkste en grootste design-beurs die in april in Milaan wordt gehouden. Lezers van dit magazine mogen ook meestemmen. De winnaar van deze Publieksprijs krijgt redactionele aandacht in de Volkskrant.

undefined

Levende kast. Beeld Liesbeth Rabbinge
Levende kast.Beeld Liesbeth Rabbinge
Plank. Beeld Robert Bronwasser
Plank.Beeld Robert Bronwasser

Dit zijn de finalisten, in willekeurige volgorde:

Humus: Chanel Kapitan

De kast is gereduceerd tot een eenvoudig baken aan de muur, een plank eigenlijk. In het oorspronkelijke idee van de ontwerper bevat de plank een lade voor digitale informatieopslag met bijvoorbeeld een usb. Deze functie wordt gecompenseerd met natuur in de vorm van een geïntegreerde plantenbak. De kast kan gemaakt worden van uiteenlopende materialen als hout, natuursteen en keramiek.

Levende kast: Liesbeth Rabbinge

Uitgangspunt van de Levende kast is de klassieke kast als opbergmeubel. Daar blijft immers behoefte aan voor het stallen van digitale apparaten, snoeren, speelgoed, cadeautjes en andere dierbare spullen. De buitenkant van de kast reageert onder invloed van micro-organismen op warmte, luchtvochtigheid of de hoeveelheid zuurstof in een ruimte. Dezelfde kast zal er in de keuken dus anders uitzien dan in de woonkamer. De basisvorm kan een bestaande Pastoekast zijn. Spannend wordt of de ontwerper dit idee met bijvoorbeeld een microbioloog weet uit te werken tot een werkend prototype.

Plank: Robert Bronwasser

De kast die 'slechts' opbergmeubel is, wordt overbodig. Daarvoor in de plaats komt een interactief meubel dat een centrale plaats in het interieur inneemt en meerdere functies combineert. 'Plank' is een plek - die verdacht veel op een tafel lijkt - waarin nieuwe media worden geïntegreerd en persoonlijke bezittingen kunnen worden opgeborgen. Maar het is ook een etalage en een autonoom pronkstuk. De nieuwe kast is een meubel dat aan persoonlijke wensen kan worden aangepast en vrij in de ruimte is te plaatsen.

In de kast: Mike Vincent

Foto's worden steeds minder vaak uitgeprint en in een lijstje in de kast gezet, terwijl de behoefte aan visuele herinneringen blijft. Deze kast combineert de functie van opbergmeubel met die van een beeldscherm waarop met behulp van een app digitale fotobestanden kunnen worden afgebeeld. Dierbare foto's staan niet langer in een computermap, maar worden zichtbaar in een interactief meubel. Het is een zowel fysieke als virtuele opbergkast.

Multicloset: Stefan Theunissen

In een eenvoudig maar degelijk frame van eikenhout kunnen de legplanken horizontaal en verticaal vrij bewegen. Hierdoor kan de kast naar eigen wens worden ingedeeld. De kast kan zowel staand als liggend worden geplaatst. Het ontwerp is minimalistisch en sluit aan bij de bestaande Pastoe-collectie. De legplanken kunnen worden vervangen door exemplaren met andere kleuren, waardoor de kast aangepast kan worden aan een ander interieur.

Volkskrantlezers kunnen stemmen op hun favoriete ontwerp: Onder de deelnemers wordt deze Pastoekruk verloot. Zie: volkskrant.nl/designcontest

null Beeld
Beeld
Multicloset. Beeld Stefan Theunissen
Multicloset.Beeld Stefan Theunissen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden