In de slipstream van La Witteman

Leuk hoor, die kookboekenweek die aan de gang is. Als er iets deprimerend is, dan is het wel een kookboek uitbrengen, neem dat van mij aan.

Marcus Huibers

Zit je eerst maanden, soms jaren aan zo'n boek te ploeteren, zie je het ding vervolgens verdwijnen op de grote stapel tussen alle andere kookboeken die worden uitbracht. En dat zijn er veel, heel veel.


Vind je het gek dat dat boekje van mij vervolgens voor geen meter verkoopt? In elke boekhandel waar ik kwam, lag ik naast Jamie Oliver, en die heeft natuurlijk wel leuke plaatjes. Nu lig ik helemaal nergens meer, en dan kun je wel inpakken.


Misschien had ik ook een andere titel moeten kiezen. Zelf wilde ik Van Vlees en Bloed, maar daarmee zou ik vrouwelijke lezers afschrikken, meende mijn uitgever. Goed punt, maar nu koopt helemáál niemand het.


Misschien had ik ook niet met mijn kop op de voorkant moeten gaan staan, en zeker niet tussen al die dooie beesten.


Hoe dan ook, zaterdagmiddag mag ik het in de slipstream van Sylvia Witteman nog eens proberen. Zij en ik worden in de Amsterdamse Bijenkorf geïnterviewd door de jongens van Mister Kitchen, die ook iets uit onze boekjes gaan koken. Daarna gaan we onze boeken signeren. Die heb ik namelijk nog genoeg.


Ik houd mijn hart vast: zul je zien dat bij La Witteman een hele rij staat, en bij mij helemaal niemand.


Overigens ben ik niet de enige die het deze dagen zwaar heeft, want Onno Kleyn en Loethe Olthuis grepen dinsdag met hun plaatjesboek net naast de prijs van Kookboek van het Jaar.


Ik denk dat ik ze vanavond maar voor het eten uitnodig, en een stamppotje voor ze maak om de teleurstelling te verbijten. Vooral Onno is er gek op.


Kook de aardappelen gaar, met wat zout of een bouillonblokje. Kook ondertussen ook de boontjes beetgaar, in ongeveer zeven minuten, en bak de spekjes langzaam krokant in hun eigen vet. Giet de aardappelen af, stoom even droog, doe de room erbij en prak er een smeuïge puree van. Boontjes erbij, spinazie, rauwe ui, en spek erbij, en spatelen maar.


Op smaak brengen met zout en peper, en flink heet serveren. Ook lekker, maar erg gedurfd: een dun plakje blauwe kaas erbovenop.


Marcus Huibers


ingrediënten


1 kilo kruimige aardappels


300 gram sperziebonen, in stukjes gesneden


150 gram biologisch spek, in blokjes of reepjes


1 dl slagroom


150 gram spinazie, grof gehakt


1 ¿ ui, gesnipperd


peper en zout


eventueel: blauwe schimmelkaas


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden