In de rij voor de bank en de do's en don'ts van de Godwin

De muur rond Bill Cosby brokkelt steeds verder af, staatssecretaris Eric Wiebes over zijn Hollandse instelling, en een - voorzichtige - handleiding voor zinvolle nazi-parallellen. De ochtend ging snel voorbij, tijd voor een beetje ontspanning in onze lunchpauze.

Martine Steenvoort
Grieken staan in de rij voor een bank in Athene. Beeld epa
Grieken staan in de rij voor een bank in Athene.Beeld epa

De ochtend in vogelvlucht

Voor de banken in de Griekse hoofdstad Athene staan lange rijen, nu de banken na drie weken weer heropend zijn.

In Libië zijn vier Italianen ontvoerd in de buurt van een complex van oliebedrijf Eni.

Voormalig kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap Ali bin Al-Hussein wil dat Sepp Blatter onmiddellijk vertrekt als FIFA-voorzitter.

Nederlandse consumenten gaven in mei opnieuw meer uit, onder meer door uitgaven aan het inrichten van woningen.

Uw niet-bezorgde pakketjes worden waarschijnlijk vandaag alsnog gebracht. Alle zelfstandige pakketbezorgers van PostNL zijn weer aan het werk gegaan.

(tekst loopt verder onder de foto)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Boze pakketbezorgers eerder dit jaar in Den Haag. Beeld anp
Boze pakketbezorgers eerder dit jaar in Den Haag.Beeld anp

Voor aan de lunchtafel

Tien jaar geleden werd Bill Cosby door de politie uitvoerig aan de tand gevoeld over seksueel misbruik. Het weinig verhullende verslag lekte dit weekend uit. Lees hier hoe de muur rond het voormalig entertainmentidool steeds verder afbrokkelt (+).

Vandaag in De Wending, een serie over mensen bij wie het leven op de kop staat, staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (+). 'Het is een nogal Hollandse instelling: een boterham met pitjeskaas, hard fietsen naar je werk, je best doen en niet zeiken. Dat heb ik wel, ja.'

Kijken naar vismannen - gemiddeld 95 kilo schoon de haak - is nog saaier dan het turen naar dobber, die tenminste nog onder kon gaan, schrijft Jean-Pierre Geelen in zijn tv-recensie (+). Het was ondoenlijke topsport deze rit uit te zitten'.'

Zodra je de Holocaust, Hitler, de nazi's, de Tweede Wereldoorlog of de aanloop daarnaartoe erbij haalt, is de discussie binnen de kortste keren in twee kampen verdeeld: degenen die 'fascist' krijsen en degenen die 'Godwin!' roepen. Ook nu, tijdens de Europese crisis, vliegen de vergelijkingen met nazi-Duitsland ons om de oren. De Volkskrant waagde zich in het argumentatieve mijnenveld en schreef een - voorzichtige - handleiding (+).

(tekst loopt verder onder de foto)

Een nog onomstreden Bill Cosby, omtrent 2001. Beeld Mark Hanauer / Corbis
Een nog onomstreden Bill Cosby, omtrent 2001.Beeld Mark Hanauer / Corbis
De controversiële cover van Der Spiegel uit maart dit jaar. Beeld
De controversiële cover van Der Spiegel uit maart dit jaar.Beeld

Grabbelton internet

Steve Feltham zocht 24 jaar lang naar het Monster van Loch Ness. In 1991 verkocht hij al zijn bezittingen en verliet hij zijn toenmalige vriendin om het watermonster te gaan zoeken. Maar nu, na meer dan twee decennia zoeken, geeft hij het op en concludeert Feltham dat het Monster van Loch Ness waarschijnlijk een meerval is. 'Ik moet eerlijk zijn. Ik denk niet dat Nessie een pre-historisch monster is', zegt hij tegen The Times.

Spijt heeft hij niet: 'Het mysterie van het monster zal altijd blijven bestaan en het zal mensen blijven aantrekken, monster of niet. Ik heb geen spijt van de afgelopen 24 jaar.'

(tekst loopt verder onder de foto)

De beroemde doktersfoto uit 1934 die eigenlijk het silhouet van een speelgoedonderzeeër laat zien. Beeld ap
De beroemde doktersfoto uit 1934 die eigenlijk het silhouet van een speelgoedonderzeeër laat zien.Beeld ap

Voor als u het gemist heeft afgelopen weekend: de Australische surfer Mick Fanning ontsnapte tijdens een surfwedstrijd in Zuid-Afrika ternauwernood aan een haai.

Vlak voordat Fanning mocht beginnen aan de wedstrijd viel de haai hem van achter aan. Nadat de surfer de haai enkele trappen had gegeven, wist hij veilig te ontkomen. 'Ik zag alleen vinnen en wachtte op de tanden', aldus Fanning. Hij wist ongedeerd weg te komen.

(tekst loopt verder onder de video)

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden