In de rij bij ziekenhuis nr. 13

'Mijn moeder staat op de dodenlijst, hoor ik net. Maar ik heb haar gelukkig net nog aan de telefoon gehad', zegt Vitali Sarigin, die voor het Moskouse ziekenhuis Nummer 13 staat waar zijn moeder, een voormalige gijzelaar, is opgenomen....

Van onze correspondente

In ziekenhuis 13 zijn ruim driehonderd gijzelaars opgenomen. Een deel van hen mag maandag naar huis. Het ministerie van Volksgezondheid maakt maandag bekend dat er nu nog 405 gijzelaars in de Moskouse ziekenhuizen liggen, van wie er 45 ernstig aan toe zijn.

De verwarring rond het verblijf en welzijn van de gijzelaars is nog niet geheel voorbij. Nog altijd zijn er bezorgde familieleden die ziekenhuizen en mortuaria afgaan, smekend om informatie. Uit gesprekken bij het ziekenhuis blijkt dat de familieleden die wel op de hoogte zijn, door artsen zijn gebeld zodra hun naaste in staat was naam en telefoonnummer te noemen. Van de autoriteiten hebben zij geen bericht gehad.

Olga Sjostak staat al uren bij de poort van het ziekenhuis te wachten tot ze bij haar 17-jarige zoon Aleksej op visite mag. Sinds zaterdagmiddag weet ze al dat hij hier ligt, maar ze heeft hem nog altijd niet gezien. 'Gisteravond heb ik hem eindelijk gesproken. Hij heeft een trauma opgelopen en kan niet zo goed horen, maar verder maakt hij het goed.'

Sjostak liep donderdag mee in de optocht van familieleden van gijzelaars. Ze hield toen een bordje 'Geen bestorming' boven haar hoofd en vertelde huilend dat terugtrekking van de troepen uit Tsjetsjenië - wat de gijzelnemers eisten - de enige manier was om de gijzeling te beëindigen.

Nu zegt ze: 'Het is maar goed dat ze niet naar ons hebben geluisterd. Ik was zo bang voor een bestorming. Maar nu vind ik dat ze het goed gedaan hebben. Ook het gebruik van gas was perfect, anders hadden de terroristen alles laten ontploffen. Ik ben de commando's eeuwig dankbaar.'

De Tsjetsjeense vrouw Jacha Nizirchojeva, die zich eveneens onder de gijzelaars bevond en over wie de Volkskrant zaterdag berichtte, heeft de bestorming overleefd. Ze wordt door de autoriteiten verdacht van medeplichtigheid. Nizirchojeva had niet gezegd dat ze Tsjetsjeense was, omdat ze haar Russische vriendin niet alleen wilde achterlaten. Haar appartement is al door de politie doorzocht. Haar vrienden weten niet in welk ziekenhuis ze ligt en vrezen dat ze zal worden opgepakt.

President Poetin heeft maandag uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Overal hangen vlaggen met zwarte wimpels, theatervoorstellingen zijn afgelast. Schoolkinderen houden een minuut stilte voor aanvang van de lessen. Bij het theater waar de gijzelaars vorige week vastzaten, komen familieleden, bekenden en sympathisanten bloemen leggen.

Viktoria heeft net een bosje anjers neergelegd voor een oud-schoolgenote die bij de bestorming is overleden. Ze kende haar niet eens zo heel erg goed, maar wilde toch graag afscheid nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden