'In de reisbranche werk je om de prachtige ervaringen'

De 25-jarige Lisa is reisleidster in Europa, voor een kleine reisorganisatie en heeft twee relevante hbo-opleidingen afgerond. Lisa werkt al drie seizoenen voor de reisorganisatie, op Kreta, in Frankrijk en nu op Mallorca. Eerst deelde ze de verantwoordelijkheid, nu heeft ze alleen de leiding. De reisorganisatie zorgt voor huisvesting ter plaatse en dit seizoen staat haar ook een auto ter beschikking. Ze werkt geen zeven dagen, maar ze moet wel zeven dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn. Haar baas en de gasten zijn erg tevreden met Lisa. Haar moeder vindt dat ze weinig verdient voor een fulltime baan met veel verantwoordelijkheden (530 netto per maand) en vraagt om advies.

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

De keuze blijft aan jou
'Je moeder springt voor je in de bres. Natuurlijk goed en schattig maar daar ligt misschien ook meteen de reden voor de hoogte (of laagte) van je salaris.

'Het basissalaris van reisleiding op bestemming is uit meerdere componenten opgebouwd en over het algemeen lager dan het gemiddelde in Nederland. Naast het basisloon is er vaak ook een variabele component. De hoogte van dit variabele deel is afhankelijk van de verkoop van activiteiten aan de klant ter plaatse. Los van dit salaris wordt op bestemming voor huisvesting, vervoer van en naar de bestemming en een uitgebreide reisverzekering gezorgd. Daarbij kan op bestemming vaak gratis of tegen een gereduceerde prijs gegeten en gedronken worden. Ook liggen de kosten van leefonderhoud aanzienlijk lager dan in Nederland en hoeft er ter plaatse weinig uitgegeven te worden.

'Mijn advies is dan ook ZELF op zoek te gaan hoe je aanvullend meer kan verdienen. Dus op locatie nog meer uitstapjes regelen die je provisie opleveren. Sla tijdens een vlucht even de cao reiswereld er op na om te kijken of je geen recht hebt op een onregelmatigheidtoeslag voor uw 24/7 werkschema. Verder blijkt het vak van reisleider een uitstekende opstap voor een verdere carrière, je bent goed opgeleid, in de reiswereld. Als je hart in deze wereld ligt, geniet dan een aantal jaar van de vrijheid en bezorg mensen en jezelf (!) onvergetelijke herinneringen. Zie later in je carrière deze periode als een ervaring waar je met plezier op terugkijkt.'

Jacco van den Berg, directeur Van den Berg Training en Advies

Vele ervaringen rijker
'Zonder cao val je terug op (mindere) wettelijke regelingen. Bijvoorbeeld het Wettelijk Minimum Loon dat per 1-1-11 € 1.424,40 per maand bedraagt bij een volledig dienstverband. Maar ook dat krijgen reisleiders niet altijd. In het buitenland krijgen ze namelijk huisvesting en eten.

'De provisie op verkochte excursies is meestal aan de zeer lage kant. Maar, meestal is beloning niet de drijfveer om dit werk te doen. Wel de vrijheid en de verre landen. De meeste reisleiders doen dit werk een paar jaar en zijn dan vele ervaringen rijker. Daarna gaan ze iets anders doen, al dan niet in de toeristische sector.

'Het arbeidsvoorwaardenpakket voor reisleiders is zeker niet verkeerd. Je moet hierbij denken aan een auto, huisvesting en eten. Deze uitgaven zijn vaak al ingehouden van het loon en dat verklaart het lage maandsalaris van je dochter.'

Frank Knauf, adviseur FNV Bondgenoten

Er valt meer uit te halen
'De aantrekkelijkheid van het werk als reisleider zit 'm niet in het salaris. Al zijn er verschillen tussen verschillende reisorganisaties, over het geheel genomen is het basissalaris voor deze functie zeer laag.

'Je doet in deze functie echter prachtige ervaringen op, je ziet iets van de wereld en je voelt je enorm vrij. Immateriële vormen van beloning noemen we dat, die de baan voor veel mensen de moeite waard maken. De combinatie van deze materiële en immateriële elementen bepaalt de aantrekkelijkheid van het totale arbeidsvoorwaardenpakket.

'Ik ben er wel zeker van dat Lisa er met haar achtergrond meer uit kan halen. Voor de functie reisleider is een mbo-werk- en denkniveau nodig. Het salaris is dus niet te vergelijken met dat van mensen met een soortgelijke opleidingsachtergrond. Met haar hbo-achtergrond kan zij in de reisbranche veel meer verdienen. Maar ik denk dat een eigen kantoor met zeezicht helaas niet gegarandeerd is.'

Maartje Elderhuis, Berenschot

Verdien ik wel genoeg?
Heb je ook het idee dat je te weinig verdient of dat je recht zou hebben op een bonus, een leaseauto of een telefoon? VKbanen geeft advies. VKbanen beantwoordt al je beloningsvragen. Mail de volgende gegevens en je vraag naar banen@volkskrant.nl: naam, e-mailadres, leeftijd, functie, bruto jaarsalaris en opleiding. Als je vraag geschikt is, sturen we hem naar ons panel van experts. Zij zullen zich erover buigen. Het advies komt zowel op de website, als in de krant geanonimiseerd. (Tekst Sanne Riepema, foto thinkstock)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden