In de RAI: 30.000 cardiologen

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - De Amsterdammer die de komende dagen een hartaanval krijgt, kan gerust zijn: de stad telt tijdelijk 30 duizend cardiologen, afkomstig uit de hele wereld. Ze komen tot woensdag bijeen in de RAI, voor het grootste medische congres van Europa.

De bundel met uittreksels die ze er uitgereikt krijgen, is vermoedelijk niet te sjouwen: wetenschappers uit 90 landen hebben ruim tienduizend samenvattingen ingediend met recente onderzoeksresultaten. Congresgangers kunnen er meer dan vierduizend presentaties bijwonen. Die gaan over de draadloze pacemaker, het gebruik van stamcellen bij de behandeling van hartinfarcten, maar ook over de vraag: kun je na een hartinfarct onbeperkt aan seks doen? (Antwoord: ja). Philips, groot in medische technologie, presenteert er zijn laatste snufjes.

Hoe belangrijk het is dat artsen de jongste inzichten mee terugnemen naar hun eigen ziekenhuis, blijkt uit de cijfers, verspreid door de Europese Vereniging voor Cardiologie: hart- en vaatziekten veroorzaken in de 27 landen van de Europese Unie jaarlijks 1,9 miljoen doden en kosten de economie ruim 195 miljard euro.

Maar moeten ze daarvoor met 30 duizend tegelijk komen? Ter vergelijking: het eerste Europese congres, in januari 1953 in Londen, bracht volgens een verslag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde vijfhonderd 'hartdokters' op de been. En als alle cardiologen in de RAI zitten, ben je dan als buitenlandse hartpatiënt je leven nog wel zeker? Overigens blijken de ronkende persberichten niet helemaal te kloppen. Het gaat om 30 duizend cardiologieprofessionals, dus ook om wetenschappers, assistenten en epidemiologen. Voor het eerst biedt het congres de service van een crèche, open van 8 tot 6 en bestemd voor de congresgangers die hun kinderen meenemen.

Mocht u de komende dagen grote groepen gele fietsen voorbij zien komen: dat zijn de cardiologen die het belang van preventie willen uitdragen. De organisatie heeft een speciale fietsroute aangelegd van het hart van de stad naar de RAI. Voor vijfduizend dokters zijn stadsfietsen beschikbaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden