In de race voor de bordesfoto

Premier Mark Rutte heeft zijn tweede regeringsploeg zo goed als rond. Meest opmerkelijk: de komst van de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher als vicepremier, tevens minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Rutte II telt veel bekende gezichten, blijkt uit de namenlijst die circuleert onder welingelichte bronnen. De liberale bewindslieden Edith Schippers, Melanie Schultz van Haegen en Ivo Opstelten keren terug op hun post - respectievelijk Volksgezondheid, Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) gaat mogelijk naar Defensie, waar hij al eens minister was. Hij zou ook terecht kunnen komen op een nieuw ministerie: Wonen en Rijksdienst, belast met de hervormingen van de woningmarkt en de overheid. Voor die post wordt ook de huidige minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, oud-hoogleraar politicologie en bestuurskunde, genoemd. VVD-fractieleider Stef Blok, die met Rutte aan de onderhandelingstafel zit, gaat naar Economische Zaken.


De PvdA levert op één na allemaal nieuwe ministers. Die ene is Ronald Plasterk, minister van Onderwijs in het laatste kabinet-Balkenende. Hij komt op Binnenlandse Zaken. De andere PvdA-ministers zijn, naast Asscher: Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, secondant van partijleider Diederik Samsom bij de onderhandelingen, die de prestigieuze post Financiën gaat bemannen. Collega-Kamerlid Frans Timmermans, die minister wordt op Buitenlandse Zaken, waar hij eerder staatssecretaris voor Europese Zaken was. Jet Bussemaker, eveneens oud-staatssecretaris, op Onderwijs, en voormalig PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen die aan het hoofd komt te staan van een nieuw ministerie: Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.


In totaal telt het nieuwe kabinet 13 ministers, één meer dan Rutte I. Weliswaar komen er twee nieuwe departementen bij, maar dat van Immigratie, Integratie en Asiel verdwijnt. Het staat nu onder leiding van CDA'er Gerd Leers, maar was in feite een creatie van de PVV, die het minderheidskabinet van VVD en CDA aan een meerderheid hielp.


Het totaal aantal (20) bewindslieden zal niet toenemen; er verdwijnt een staatssecretaris. Premier Rutte heeft eind deze week in kleine kring laten weten dat hij nog 'aan het schuiven' is.


In de slotfase kunnen zich nog verrassingen voordoen. Zo dacht CDA-minister Ben Bot over te stappen van het derde naar het vierde kabinet-Balkenende, maar werd hij te elfder ure gepasseerd door Maxime Verhagen. Eerder nam VVD'er Clemens Cornielje de bedankjes voor zijn benoeming tot staatssecretaris van Onderwijs al in ontvangst, toen bleek dat hij toch Kamerlid moest blijven. Blije verrassingen doen zich ook voor: CDA'er Gerrit Braks hoorde van een journalist in een toilet van Nieuwspoort dat hij minister van Landbouw zou worden. De formateur had hem nog niet kunnen inlichten.Theo Koelé


VVD


48 jaar


Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Vetrouweling van Rutte krijgt tweede termijn op haar departement. Moet zorg betaalbaar houden.


Melanie Schultz van Haegen


VVD


47 jaar


Economische Zaken, Landbouw en Innovatie


VVD-fractieleider en secondant van Rutte aan de onderhandelingstafel. Vermaard dossiervreter.


VVD


67 jaar


Wonen en Rijksdienst


Minister van Buitenlandse Zaken dreigt achter het net te vissen. Wordt mogelijk toch minister op nieuw te vormen departement.


Ivo Opstelten


Lilianne Ploumen


Edith Schippers


PvdA


51 jaar


Buitenlandse Zaken


Talenwonder krijgt eindelijk de post waar hij al jaren op vlast. Leerling van oud-minister Max van der Stoel.


Uri Rosenthal


Jet Bussemaker


Henk Kamp


PvdA


50 jaar


Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking


Oud-partijvoorzitter trad vorig jaar onverwachts af. Voor het eerst minister.


PvdA


55 jaar


Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Prominent Kamerlid, was eerder minister van Onderwijs. Wilde nu graag Financiën hebben.


Jeroen Dijsselbloem


PvdA


51 jaar


Onderwijs


Is amper voorzitter van Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Eerder staatssecretaris.


Foto's ANP/HH


VVD


60 jaar


Defensie of Wonen en Rijksdienst


Multi-inzetbare vertrouwelijk van Rutte, gaat terug naar oude post of geeft nieuw ministerie vorm.


Ronald Plasterk


VVD


42 jaar


Infrastructuur en Milieu


Heeft zich als jonge minister moeiteloos gehandhaafd en houdt haar portefeuille.


VVD


68 jaar


Veiligheid en Justitie


Blijft op zijn post, niet gepasseerd door staatssecretaris Fred Teeven.


Frans Timmermans


Stef Blok


PvdA


47 jaar


Financiën


Noemde zich met Diederik Samsom 'rode ingenieurs', die tien jaar geleden hun partij bestormden. Moet eurocrisis te lijf.


Lodewijk Asscher


PvdA


38 jaar


Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Eerder getipt als opvolger van PvdA-partijleider Job Cohen, nu verrassend vicepremier.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden