In de omgeving van de zon is geen donkere materie te vinden

In de wijde omgeving van de zon komt geen donkere materie voor. Dat blijkt uit precisiewaarnemingen aan de bewegingen van 400 sterren, uitgevoerd met Europese en Amerikaanse telescopen in Chili.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GOVERT SCHILLING

AMSTERDAM - De nieuwe resultaten, die binnenkort gepubliceerd worden in The Astrophysical Journal, 'lossen geen raadsels op, maar stellen ons voor belangrijke nieuwe problemen', aldus de onderzoekers, onder leiding van Christian Moni Bidin van de Universiteit van Concepción.

Uit zwaartekrachtsmetingen aan sterrenstelsels en clusters blijkt dat ruim 80 procent van alle materie in het heelal 'donker' moet zijn. Vermoedelijk gaat het om onbekende elementaire deeltjes. Ook ons eigen Melkwegstelsel moet gehuld zijn in een grote wolk van die donkere materie. In de omgeving van de zon zou het gaan om een paar honderd gram donkere materie in een volume zo groot als de aarde.

Door de ruimtelijke snelheden te meten van sterren op verschillende afstanden buiten de centrale platte schijf van het Melkwegstelsel kan die Melkwegschijf worden 'gewogen', in ieder geval in de omgeving van onze eigen zon. Verrassend genoeg klopt het resultaat precies met de bekende hoeveelheden gas, stof en sterren. Donkere materie lijkt er niet te zijn.

De nieuwe metingen zijn regelrecht in tegenspraak met alle bestaande modellen voor de verdeling van donkere materie in het Melkwegstelsel. Koren op de molen dus van theoretici die denken dat donkere materie helemaal niet bestaat, maar dat er iets fundamenteel mis is met onze ideeën over de zwaartekracht. Een alternatief waaraan Moni Bidin en zijn collega's overigens in het geheel geen aandacht schenken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden