In de magnetron? (1)

Zelfs de magnetronverkoopster - ze heeft zelf ook zo'n apparaat - geeft ruiterlijk toe dat ze de microgolven wel gebruikt om voedsel op te warmen, maar koken in de magnetron?...

Mevrouw en meneer Maas uit Waalwijk hebben zich daarom enigszins radeloos tot de Volkskeuken gewend. Alle kennissen hebben een magnetron, maar erin koken, ho maar.

Wat moeten de Maasjes nu toch: zullen ze wel of toch maar niet aan de magnetron?

Het antwoord van de Volkskeuken zal niet werkelijk helpen bij de belangrijke beslissing of er een microgolvenmasjien moet worden aangeschaft.

Koken in de magnetron, waarom zou je? Een aardappeltje en een stukje bloemkool voor het kind. Ja, daar kan de gaspit niet tegenop.

Maar zodra er voor meer personen wordt gekookt, heeft koken in de magnetron eigenlijk weinig zin. Heeft één aardappel een minuut of drie nodig, twee aardappelen zijn dan gaar bij zes minuten, enzovoorts.

Om nog maar te zwijgen van een krokant karbonaadje. En wie heeft er in de pioniersjaren van het magnetronwezen niet gegriezeld bij horrorverhalen over het bakken van een eeuwig bleke cake, maar dan wel in een tijdsbestek van vijf minuten?

Kom op toch. In deze tijd van meervoudig belaste gezinnen, groot of klein, besparen we toch geen kostbare minuten op kóken? Want als de pannen staan te pruttelen drinken we een lekker glas, lezen we nog even het restje ochtendkrant, of maken anders alvast een beginnetje met de avondcourant.

Nee, dan is het inkopen doen en vervolgens misgrijpen in het schap van de kipfilet, het wachten bij de kassa, omdat er op zaterdagmorgen kwart over acht nog maar één kassa open is, terwijl de rij al wel tot bij het brood staat, veel erger. En dan is er nog geen aardappel geschild of wortel geschrapt. Om over de afwas nog maar te zwijgen...

Snijd (voor 2 personen) een dubbele kipfilet en 1 rode paprika in reepjes. Pers boven een glazen schaal 2 knoflookteentjes uit en voeg toe: 25 gram boter of margarine, 1 theelepel citroensap, 3 eetlepels ketjap manis en 1 eetlepel water. Dek de schaal af met magnetronfolie en verhit 1 minuut op 700 Watt. Roer de kip en de paprika erdoor en verhit, afgedekt, 5 minuten op 700 Watt. Roer 1 eetlepel maïzena met 2 eetlepels water tot een papje. Roer door de kip en verhit, afgedekt, 1 minuut op 700 Watt. Klaar in zeven minuten. Op hoog vuur en dan in een traditionele pan kan dit gerecht klaar zijn in tien minuten. Dus tel uit je winst. Kook om het avontuur compleet te maken ook de rijst in de magnetron. Kijk daarvoor even op de verpakking.

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden