nieuws

‘In de loop van volgende week’ gaat Nederland door met AstraZeneca: kan dat niet eerder?

Na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte minister De Jonge donderdag bekend dat Nederland ‘in de loop van volgende week’ doorgaat met het AstraZeneca-vaccin. Waarom dan pas?

null Beeld EPA
Beeld EPA

Donderdag maakte het EMA bekend dat het vaccin van AstraZeneca ‘veilig en effectief’ is. Ook al is het niet helemaal uit te sluiten dat het in zeer zeldzame gevallen (25 mensen op 20 miljoen vaccinaties) een ernstige bijwerking veroorzaakt: een combinatie van bloedstollingen en een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Die mogelijke bijwerking is echter zó zeldzaam dat de voordelen – het voorkomt ziekenhuisopnames en sterfgevallen – veel zwaarder wegen dan het risico op een nadeel. En dus zei ook minister De Jonge donderdagavond dat Nederland het vaccineren ‘in de loop van volgende week’ weer zal hervatten. Maar waarom duurt dat enkele dagen?

Dat is vooral een kwestie van logistiek. De leveringen van de vaccins aan de huisartsen en de GGD’s zijn plots een halt toegeroepen. Die moeten nu opnieuw in orde worden gemaakt en ook de afspraken moeten opnieuw worden ingepland.

Koepelorganisatie GGD GHOR begint dit weekend met het sturen van sms’jes, naar 43 duizend zorgmedewerkers van wie de vaccinatieafspraak was afgezegd. Zij kunnen vanaf dit weekend weer bellen voor een nieuwe prikafspraak, op z’n vroegst voor komende woensdag. De woordvoerder zegt te verwachten dat de vaccinatiebereidheid hoog blijft, ook na de onrust die is ontstaan over het vaccin van AstraZeneca. ‘Mensen bellen ons al, wanneer kan ik weer bij jullie terecht voor een afspraak? Die kunnen niet wachten’, zegt een woordvoerder.

Grote impact

Huisartsenpraktijken in Gelderland, Flevoland en Utrecht hadden voor deze week sportzalen en andere ruime gelegenheden afgehuurd om hun patiënten – zo’n tweehonderd 60 tot 64-jarigen per praktijk komen deze ronde in aanmerking voor een prik AstraZeneca – coronaproof te kunnen vaccineren. Eerder waren de zuidelijkere provincies aan de beurt, vanaf volgende week volgen Zuid-Holland en de noordelijkere provincies.

‘Het besluit van VWS om de vaccinaties acuut te pauzeren, heeft helaas wel een grote impact gehad op de huisartsenpraktijken die voor deze en komende weken al vaccinaties ingepland hadden staan en hen extra werk bezorgd’, schrijft de Landelijke Huisartsen Vereniging op de website.

Vrijdag krijgen de huisartsen in Utrecht en Flevoland te horen wanneer ze de bestelde vaccins alsnog kunnen verwachten. In Gelderland waren de vaccins al voor de ingelaste pauze geleverd. Ook de GGD’s zullen nu de afspraken voor de zorgmedewerkers die bij hen worden ingeënt opnieuw moeten inplannen.

Overtollige voorraad

De stopzetting betekent wel dat de voorraad vaccins in de vriezer nu weer sterk is toegenomen. Inmiddels zitten er ongeveer achttien dagen tussen het moment dat een vaccin in Nederland arriveert en dat deze daadwerkelijk wordt toegediend. Er liggen bijna een miljoen vaccins op voorraad – al is een deel daarvan ook bestemd om als tweede prik te dienen. Het priktempo wordt de komende weken opgevoerd, waarbij ook de overtollige voorraad moeten worden weggeprikt.

De planning is dat vanaf volgende week ruim 600 duizend vaccinaties per week worden gezet. Vrijdag wordt naar verwachting de twee miljoenste prik gezet, begin april moet dan prik nummer drie miljoen een feit zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden