'In de kroeg moet je niet over politiek praten, dan wordt het al gauw ongezellig'

Betty (65) kwam voor het eerst in het café tegenover haar huis in Amsterdam toen het 18 jaar geleden werd overgenomen door Brigitte, 'een ontzettend aardig mens'. Café De Biergriet dus, met man Leo, zonder jas.

Stamgast Betty.

'Leo en ik hebben elkaar ontmoet in een café in Enschede. Ik kwam van een kleine boerderij op de Veluwe en had hbs gedaan. Voor een meisje was dat al heel wat, in die tijd. Maar mijn vader zei tegen de kinderen: 'Ga studeren, boer kun je altijd nog worden.' We waren katholiek en ik moest van mijn ouders naar een katholieke school. Het werd de Katholieke Sociale Academie.

'Met mijn beste vriendin ging ik bij een hospita wonen. Ik voelde me heel veilig in Enschede, met mensen om me heen. Ik hoefde niet meer over eenzame landweggetjes naar huis te fietsen.

'Toen Leo voor een studie Agologie naar Amsterdam vertrok, ging ik mee. Tot zeven jaar geleden heb ik gewerkt in de hulpverlening. Op mijn 59ste werd ik ontslagen bij een welzijnsinstelling, omdat er geen subsidie meer was. Dan kun je solliciteren wat je wilt, maar je wordt nergens meer aangenomen. Vreselijk vond ik dat, ik heb gehuild, gejankt. Het was het einde van mijn werkzame leven, dat wist ik meteen. Ik had het maar te accepteren.

'Inmiddels mis ik het werken niet meer. Leo wel. Het is heerlijk om iets te doen wat je leuk vindt en niet alleen maar een mens te zijn dat altijd ontspannen en genieten mag, zegt hij. Het is luxe, dat zeker. Ik spreek af met vrienden, haal een boodschap, eet wat, drink wat.

'In mijn werkzame leven heb ik milieus meegemaakt waarvan ik dacht: jeetje, is dit er ook nog in Nederland? Dat was in de jaren zeventig en het is in 2016 niet anders. De maatschappij is er niet leuker op geworden. Ik heb grote moeite met de haatdragende sfeer, het afgeven op elkaar. Van Wilders word ik akelig.

'Ik vind dat je in de kroeg niet over politiek moet praten, zeker niet in een buurtkroeg. Dan wordt het al gauw ongezellig. Zaterdag zag ik het tv-programma Verborgen Verleden met Jeroen Krabbé. Zijn oorsprong bleek in Marokko te liggen. Hij zei iets als: 'Wij Nederlanders komen overal vandaan, daar moeten we trots op zijn.' Zo is het wel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden