In de kraamkamers van de Franse Revolutie

Voltaire Beeld anp
VoltaireBeeld anp

Genève, 15 september 1862

Vandaag de 15de naar Genève. Weelderige straten en winkels, schitterend gelegen aan de Rhône en het meer. Heerlijke promenade. De binnenstad minder fraai, maar ernstig en ingetogen. De kathedraal, St. Pierre, gotisch met romaanse details, bedorven door een gevel in renaissancesmaak. Binnen de kansel van Calvijn, zijn stoel en een baldakijn, verder geen gedenktekens.

Ik reed door naar Ferney. In dertig minuten bereikt men de woning van Voltaire. Het slot in een park met oude bomen die Voltaire mogelijk zelf nog snoeide. Een gerestaureerd bouwwerk, twee verdiepingen, in renaissancestijl. Voltaires slaapkamer, zijn bed daarin, en een kleine salon. Enige schilderijen. De inrichting zonder enige luxe. Rijk geworden katoenboeren wonen vorstelijker, heden ten dage.

Er hangt een portret van Frederik de Grote (heel slecht), waarschijnlijk een geschenk, en een portret ten voeten uit van Catharine de Grote, volgens het bijschrift door haar geschonken. Twee beelden, voorstellende Endymion en Diana, en een schilderij van een galafeest, waarop Voltaire zelf is afgebeeld. Een buste en een portret van hem. Zijn tijdgenoten Diderot, Delile, Washington, Franklin enz. Naast het slot (of beter gezegd landhuis) de kleine kapel met het bekende opschrift: Deo Erexit VOLTAIRE.

Zodoende heb ik de twee kraamkamers van de Franse Revolutie gezien: Ferney en de woning van Rousseau in Genève.

De zestiende uit Genève vertrokken. In Culóz begint de spoorlijn 'Viktor Emanuel', over Chambéry en St. Jean de Maurienne naar St. Michel. We jagen in ijltempo door de fraaie Savoye.

Ferdinand Gregorovius (1821-1891), Duits historicus. Ingekort fragment uit Römische Tagebücher 1852-1874.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden