In de keuze van Unilever voor Rotterdam ziet iedereen zijn eigen gelijk bevestigd

De voordelen van de keuze voor Rotterdam als hoofdkantoor van Unilever zijn voornamelijk emotioneel.

Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam.Beeld anp

Waarom Unilever voor Rotterdam heeft gekozen, is vooralsnog een raadsel. Het bedrijf zelf probeert de kwestie zo klein mogelijk te houden. Het gaat om een puur administratieve handeling, er verhuizen hooguit vijftig personeelsleden. Dat de keuze uiteindelijk op Nederland viel, heeft volgens Unilever een tamelijk banale reden: er zijn meer Nederlandse aandeelhouders. Door voor Nederland te kiezen hoeven minder aandeelhouders hun waardepapieren in te ruilen.

De vlakke uitlatingen van Unilever bieden iedereen de gelegenheid het eigen gelijk bevestigd te zien. Zo geeft de Britse krant The Guardian de schuld aan de Brexit: het vertrek van Unilever zou weleens een voorbode kunnen zijn van een exodus van multinationals uit Londen.

Voor linkse politici in ons land toont het besluit aan dat de afschaffing van de dividendbelasting een slecht plan was: 1,4 miljard euro is wel heel veel om een paar banen naar Nederland te halen. Premier Mark Rutte met in zijn kielzog VNO-NCW grijpt de gelegenheid juist aan om nog eens te onderstrepen dat het heel verstandig is om het multinationals naar de zin te maken.

De gevolgen van de keuze voor Rotterdam moeten niet worden overschat. Terwijl het hoofdkantoor naar Nederland verhuist, wordt de macht ervan juist verkleind. Unilever wil zijn divisies zelfstandiger maken. De zeepdivisie (7. 300 banen) blijft gewoon in Groot-Brittannië. Nederland moet het doen met de kleinere voedingsdivisie (3.100 banen), waar bovendien minder groei in zit. De Nederlandse belastinginkomsten zullen ook niet toenemen.

De voordelen zijn vooralsnog vooral emotioneel. Het is voor Rotterdam natuurlijk prachtig om het hoofdkantoor van zo'n enorm bedrijf te mogen huisvesten. Het draagt bovendien bij aan de nationale trots.

Het grootste voordeel kan zijn dat Nederland de duurzame strategie van Unilever kan ondersteunen. Enerzijds door samenwerking te stimuleren met universiteiten en bedrijven, anderzijds door aandeelhouders die uit zijn op het kortetermijngewin op afstand te houden. De keuze voor Rotterdam kan Nederland wat opleveren, maar dat zal niet vanzelf gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden