'In de kelder dreef de vrieskist me al tegemoet'

Ad van Opstal van nummer 47 had aanvankelijk nog het geluk dat hij een waterzuiger bij de hand had - hij werkt voor een schoonmaakbedrijf....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BERGEN OP ZOOM

De kelder, bijna twee meter hoog, staat in een mum van tijd vol. En het water blijft stijgen. Het komt door de voordeur en de achterdeur - de hele tuin staat al blank -, uit de kruipruimte en het riool en door de ventilatiegaten in de kamer. 'Tegen de kracht van het water kun je niets beginnen, helemaal niets', verzucht hij.

Het water reikt tot enige decimeters hoog in het hele huis. Ad van Opstal en zijn toekomstige vrouw Andrée Steenbergen - over tien dagen trouwen ze - proberen zoveel mogelijk huisraad in veiligheid te brengen, naar de eerste verdieping en de zolder. Meer kunnen ze niet doen.

En het blijft maar regenen. De vluchtheuvel aan de Wouwsestraatweg is al verdwenen en van de struiken zijn enkel nog maar de bovenste takjes te zien. Brandweer en politie rijden af en aan door de ondergelopen straat, maar lijken aanvankelijk weinig te kunnen uitrichten. Om half vijf 's nachts worden zandzakken gebracht, maar ook die kunnen het water amper stuiten.

'Je bent de hele nacht in touw, maar je kunt eigenlijk niets doen. Je staat machteloos', zegt Van Opstal tegen de middag, als het ergste leed is geleden. Een pomp heeft net de laatste liters regen- en rioolwater uit de kelder gepompt, driehonderd liter per minuut.

'Je parket is naar de donder', weet een collega die zijn steun komt betuigen. Van Opstal haalt zijn schouders op. Hij wacht op de verzekeringsman. Binnen is het droog, maar buiten kolkt het water nog steeds onder de putdeksels vandaan. Het golft over de straatweg die is veranderd in een rivierstroom.

Bij Jacques Koopman op nummer 41 spuwt de waterpomp nog steeds water uit de kelder op straat. 'Ik lag al in bed, maar het ging om twaalf uur vannacht zo tekeer dat ik het toch niet helemaal vertrouwde. Toen ik de kelderdeur opendeed, dreef de vrieskist me al tegemoet', zegt hij. 'Onmiddellijk de brandweer gebeld. Ik was toen nog zo optimistisch dat ik dacht dat ik de enige was.'

Maar de brandweer was al meer gebeld en had de handen vol. Aanvankelijk dacht Koopman het water nog te kunnen keren door de drempel te verhogen met planken. 'Maar ik moest me overgeven. Toen ben ik maar balkjes gaan zagen, om de meubels wat hoger te zetten.'

Ook op nummer 41 staan kelder en huis in een mum van tijd blank. Pas tegen de ochtend begint het waterpeil wat te zakken. 'Ze adverteren wel met borden: Bergen op Zoom, stad aan het water. Maar nu is het: stad in het water', zegt hij wrang. Op de radio wordt meegedeeld dat de gemeente een dijk heeft doorgeprikt om het overtollige water te lozen.

Berustend kijkt Koopman naar zijn kelder die langzaam wordt leeggepompt. Opbergdozen drijven op het water. 'Er zijn ergere dingen dan een huis vol water', relativeert hij. 'In de garage ben ik nog niet gaan kijken. De buurman zei dat er water in zijn auto staat. Dat zien we vanmiddag wel.'

De bewoners van de Wouwsestraatweg zijn wel enigszins gewend aan wateroverlast. Het is een laag punt in de stad die, zoals de naam al zegt, op golvend terrein ligt. Bovendien wordt al jaren geklaagd over de slechte riolering.

Maar zo bar en boos als afgelopen nacht hebben ze het niet eerder meegemaakt. In 24 uur tijds is 110 tot 125 millimeter uit de hemel gevallen. Volgens het waterschap reikt het water zelfs tot slechts tien centimeter onder het niveau uit 1953. 'Mijn vrouw zei vanmorgen: Nu begrijp ik een beetje wat de mensen toen hebben meegemaakt', aldus Koopman.

Ook Halsteren, een deelgemeente van Bergen op Zoom, is zwaar getroffen. De polders rond het dorp staan blank, veel huizen zijn ondergelopen. Sommigen trekken inderdaad een vergelijking met de watersnoodramp, beaamt Adriaan van der Zande, die werkt in het bejaardenhuis. Er wordt gesproken van de zwaarste overstromingen sinds toen. Op enkele plekken staat zelfs meer water. 'Maar toen kwam het uit de zee, nu uit de hemel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden