In de 'ideale levensgids' wordt misplaatst geginnegapt

Sorry hoor, maar mogen we even storen met wat simpele vraagjes, de persoonlijke levenssfeer betreffende? Dank...

Vond je het verdrietig dat het schoenenmerk Roots ter ziele ging en was je vervolgens blij met de komst van de betrouwbare Birkenstock-stapper? Vind het soms - vooral als je een lange, knusse relatie hebt - bijna fijner om te knuffelen dan om te vrijen? Gebruik je het woord 'verwerken' in je gewone gesprekken? Ging je het haar op je benen ook nog niet scheren toen je een baan kreeg?

Bon. Ter zake nu. Ben je een vrouw en heb je alle bovenstaande vragen met een volmondig ja beantwoord? Grote kans dat je dan lesbisch bent - o nee, 'lesbo' moet je zeggen. Dat verzinnen we niet zelf, maar dat schrijft Meryl Cohn in 'Als je maar doet wat ik zeg' - De complete gids voor homo- en lesbo-etiquette (Prometheus, f 19,90).

Meryl Cohn is een gevat tiepje, wat moge blijken uit het pseudoniem waaronder zij publiceert in het Amerikaanse blad Bay Window. Zij noemt zichzelf daarin Miss Behavior en schrijft in denderende columns 'over navelpiercing en safe sex, over drag queens en coming out'. Zo nu en dan stuit zij op een term die zich zelfs in klinkklaar Nederlands laat omzetten. Dan schroomt zij bijvoorbeeld niet 'de eeuwige kwestie rond het borsthaar' te behandelen.

'Als je maar doet wat ik zeg' heet volgens de uitgeverij een 'uiterst betrouwbare lijfstijlgids voor homo's en lesbo's' te zijn, ja zelfs een 'ideale levensgids voor homo's en lesbo's' die antwoord geeft op 'de meest prangende vragen uit het alledaagse homo- en lesbo-leven'. Onzinnigheden staan er genoeg in Cohns boekie, maar het vervelende is dat de spaarzame zinnigheden voortdurend vergezeld lijken te moeten gaan van het misplaatst ginnegappen dat je wel vaker aantreft in kringen van homo's en lesbo's - zo van: ze nemen ons niet serieus, dus laten we onszelf ook vooral niet serieus nemen.

En wat de etiquette betreft: inderdaad, het staat erin, over hoe men zich dient te gedragen in de fitnessclub ('binnen en buiten de kleedkamer', ha ha, snappen we wel?) en hoe je de verkering uit moet maken, hoe de psychopatische schoonfamilie in toom is te houden en wat te doen wanneer een 'hetero geworden ex' je uitnodigt om zijn trouwerij bij te wonen. Ook geeft Cohn antwoord op de grote vraag: hoe vertel ik het mijn ouders?

Zo dus: vraag of ze bij je komen eten, serveer het toetje en kijk samen naar het journaal. Zeg daarna: 'Mam, pap, wat zich recentelijk in Zimbabwe heeft afgespeeld, stemt mij als homoseksuele man/ lesbische vrouw (doorhalen wat niet van toepassing is) vol afschuw.' En dan maar afwachten wat er gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden