In de huiskamer passeerde hij af en toe met een denkbeeldige bal een stoel

Niemand kon het zo mooi zeggen, fel en toch aardig, met die zachte g van Kerkrade: 'De jeugd is puur goud.' Deze week overleed de goeroe van de techniektraining.

In al die verhalen met en over Wiel Coerver die ik schreef, is de volgende uitspraak een van de mooiste: 'Kinderen moeten zichzelf elke avond voor het slapen gaan een punt geven, in Zidane en Ronaldo.'


Zidane en Ronaldo als lesmateriaal. Coerver vertelde bij een bezoek in 2006 over zijn nieuwe leermethode. Zidane stond voor volledige controle van de één-tegen-éénsituatie en de totale beheersing van de bal. Ronaldo was model voor het frontaal passeren van de tegenstander.


Eindelijk was ik bij Wiel Coerver op bezoek, in Kerkrade. Geregeld hadden we elkaar telefonisch gesproken, in pogingen tot een interview te komen, maar dan zei hij dat hij nog niets kon melden. Als zijn nieuwe, revolutionaire oefenstof klaar was, pas dán kon het. Intussen vertelde hij honderduit, telkens uitdagend: 'Zie jij nog weleens iemand die een man kan passeren? Noem ze op, allemaal.'


Zijn nieuwe oefenstof was anders dan de oude. Het ging om totale balbeheersing. Passeren, maar ook een-tweetjes, startsnelheid, één keer raken, lange pass.


Hij was altijd versleten voor de goeroe van het kappen en draaien en had ontdekt dat zijn vroegere oefenstof te veel was gebaseerd op passeerbewegingen. Hij wilde een totaalpakket bieden. 'Ik wilde nog een keer laten zien wat de jeugd kan.' En dan kwam dat zinnetje weer: 'Want de jeugd is puur goud.'


Coerver was mijn held. Vroeger, bij RIOS in Echt, vroeg de geroutineerde aanvoerder in de kleedkamer altijd of ik het bijltje van Wiel Coerver had meegenomen? Ik kapte graag. Zijn boeken met oefenstof waren verslonden.


In Kerkrade was het dan eindelijk zover; de ontmoeting. De fotograaf vond het geweldig, dat deze man van 81 meeliep naar een weiland om een beweging voor te doen. Al in de huiskamer stond hij af en toe op om een stoel te passeren met een denkbeeldige bal. Hij vertelde over zijn vaste wandeling; dat hij dan keek naar de training van KVC en al die jongens in een rij zag staan, wachtend op hun beurt voor een schot op doel. 'Nooit zie je iemand een passeerbeweging doen.'


Zijn nieuwe oefenstof was zijn laatste levenswerk. De gezondheid was al jaren broos. Drie hartoperaties. Hij nam de dvd's op met jongens uit Egypte en becommentarieerde onophoudelijk. Je zag jongens eindeloos oefeningen doen in de blakende zon. Je zag ze per dvd vooruitgaan. 'Het gaat niet om Wiel Coerver, het gaat erom deze oefenstof aan te bieden aan de jeugd van de wereld.'


Als speler was hij kampioen geweest met Rapid JC in 1956. Ook als trainer maakte hij naam. Ze vergeten hem weleens bij de quizvraag welke Nederlandse trainers een Europa Cup wonnen. Coerver dus, met Feyenoord in 1974, toen hij ook kampioen werd.


Hij legde zich allengs toe op techniektraining, ook omdat hij zich ergerde aan zijn eigen vaardigheid. Bovendien oordeelde hij dat uren training nodig waren, omdat verdedigers de aanvallers steeds meer de baas waren. Aanvallers moesten zich opnieuw uitvinden.


Met de KNVB leefde hij vaak in onmin. Dat had niet gehoeven, maar Coerver was ook eigenwijs en onbuigzaam. De Zeister visie liet genoeg ruimte voor zijn werk. Trainers moesten zelf bepalen of ze zijn oefenstof integreerden.


Zijn werk leeft overal ter wereld voort, of het nu bij de voetbalschool van Chris Kronshorst is of bij René Meulensteen, die via de Coerver- methode opklom tot assistent van Ferguson bij Manchester United. Andere adepten zijn Ricardo Moniz, tijdelijk hoofdtrainer van Red Bull Salzburg, en Pepijn Lijnders, bij de opleiding van FC Porto.


Robin van Persie, vrijdag op Twitter: 'Ik en vele kinderen met mij hielden ervan de video's van Coerver te bekijken. Dank je voor het delen van je kennis met de wereld.'


Van Persie en miljoenen anderen, zij waren het goud waarover Coerver sprak.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden