In de file in Friesland vanwege het Skûtsjesilen

Aflevering 59: in het weekeinde blijkt Friesland toch anders dan op doordeweekse dagen.

Caspar Janssen
null Beeld
Beeld

Ik loop doorgaans op doordeweekse dagen, maar dit weekend - deze zaterdag - word ik onrustig en rijd ik samen met een vriend naar Friesland voor een tochtje langs vogelkijkhutten aan de IJsselmeerkust. Allemaal plekjes waar ik niet aan toe was gekomen, of misschien niet aan toe zal komen. Bij Lemmer staat een file. Vanwege het Skûtsjesilen natuurlijk, ik wist het, maar blijkbaar had ik het verdrongen. Bij de bocht van Molkwar lopen we door een haag van harig wilgenroosjes en andere wilde planten naar de vogelkijkhut, kijken naar ganzen, aalscholvers en zwanen - het is niet de beste tijd van het jaar - en zien vooral veel kitesurfers verderop in het water. Een fleurig gezicht, al die zeilen in de lucht, maar ik snap dat vogelbeschermers er niet zo blij mee zijn.

Op de weg langs de dijk wielrenners en auto's, even later voor Stavoren opnieuw file. Met alle andere bezoekers worden we naar een parkeerplaats buiten het stadje geleid. Ik wilde nog even naar de dijk met zwaluwen, maar die is vandaag bezet met mensen, vanwege het Skûtsjesilen, het is deze zaterdag in Stavoren te doen. Dan maar even langs wat nesten in het dorp en dan verder, naar de Mokkebank en de Steile Bank. Een opstopping in Warns, vanwege een ongeluk met een fietser. We staan stil ter hoogte van het voormalige Nederlands hervormde schooltje ('De Vreeze des Heeren is het Beginsel der Wijsheid'), nu in gebruik als opslagloods. Dan vogelhut De Mok (De Meeuw), die uitkijkt op de Mokkebank, een zandplaat die blijvend droog kwam te liggen na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook hier is nu weinig bijzonders te zien, maar de kijkhut ligt op een mooie plek en ik neem me voor hier nog eens terug te komen.

Het is druk met auto's op de weg langs de dijk, we stuiten op een sliert solexen - de solexclub is op pad - en een sliert 2CV's, dat is vast de 2CV-club. Boven de dijk uit weer de zeilen van de kitesurfers. Op de snelweg terug naar huis weet ik weer waarom ik doorgaans op doordeweekse dagen loop.

Kitesurfers Beeld
KitesurfersBeeld

Caspar Janssen loopt

een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden