In de dodelijke greep van een goeroe

De hoofdverdachte in de zaak-Bekkevoort is een Belgische goeroe (46) die cursussen ‘living satsang’ en ‘da healing’ geeft.

Hij zit vast. De Belgische justitie verdenkt hem van betrokkenheid bij de dood van de 31-jarige Renate Jonkers uit Eindhoven, wier lichaam begin deze maand werd opgegraven in de tuin van een villa in het Vlaamse Bekkevoort. De Nederlandse justitie verdenkt hem van de ontvoering van een andere vrouw (32) uit Eindhoven. Zij werd drie weken geleden met geweld ontvoerd naar de villa in Bekkevoort en daarna naar Amsterdam, waar ze alarm wist te slaan.

Volgens Maurice van de Graef, vriend van de ontvoerde vrouw die anoniem wil blijven, gedraagt de verdachte Drazen Z. zich als een sekteleider. Hij organiseerde spirituele sessies in de villa in Bekkevoort, waar hij samen met drie volgelingen (de iatrosofe Bettina van B., Remko van D. en Davy de B.) woonde. Satsang is ‘het samenzijn met een gerealiseerd wezen’. Da Healing is ‘healing met Christus-energie en universele energie, goddelijke liefde en andere genezende energieën’.

De vrouw, die yogalerares is, leerde de sekteleider eind februari kennen toen zij een satsangavond bezocht in spiritueel centrum Aquamarijn in Eindhoven. Zij was aanvankelijk zeer onder de indruk van de Belgische docent. Ze bezocht verscheidene malen de villa in Bekkevoort, zowel vanuit spirituele interesse voor Drazen Z. als voor satsang- en healingavonden.

De spiritueel leider raakte ook geïnteresseerd in haar. Hij begon avances te maken en wilde seks met haar. Ook wilde hij dat zij de banden met haar sociale omgeving zou verbreken. Hij zou haar willen ‘bevrijden’ via het bedrijven van geslachtsgemeenschap. Dat ging de vrouw te ver, waarna ze het contact verbrak.

‘Hij zag haar als de ideale vrouw, als zijn uitverkorene’, vertelt Van de Graef. ‘Hij en zijn metgezellen zijn daarom overgegaan tot ontvoering, om haar te bekeren en te bevrijden. Tijdens de ontvoering werd haar ook gezegd dat ze geen keus had, want zij was de uitverkorene.’

Vrijdagavond 2 mei werd ze door Drazen, Bettina, Remko en Davy in haar appartement in Eindhoven opgezocht. Het viertal sloot haar in en nam haar met geweld mee. Ze verzette zich tegen de ontvoering, maar werd geslagen en vastgebonden. In een busje is ze naar Bekkevoort vervoerd en de volgende dag naar Amsterdam. Daar werd ze onder dwang meegenomen naar een spirituele bijeenkomst met Isaac Shapiro, de grote satsanggoeroe uit Australië.

Tijdens deze bijeenkomst misdroeg Drazen zich. Hij zou dronken zijn en werd door Shapiro de zaal uitgezet. Vervolgens kon de vrouw alarm slaan. Ze riep de hulp in van omstanders. De vier verdachten werden gearresteerd. Uit de verhoren kwam naar voren dat in de tuin in Bekkevoort een lijk lag begraven.

De dinsdag daarop werd het lichaam van Renate Jonkers gevonden. De doodsoorzaak is nog onbekend. Op het lichaam zijn geen sporen van geweld aangetroffen.

Volgens Van de Graef vertonen beide zaken grote gelijkenissen. ‘Het gaat in beide gevallen om vrijheidsberoving met als locatie de villa in Bekkevoort. Renate Jonkers was aanvankelijk in de villa komen wonen, maar heeft later het contact met de groep verbroken. Ook zij is tegen haar wil vastgehouden. De politie heeft verklaard dat tijdens de verhoren is gebleken dat Renate Jonkers is overleden tijdens een healing.’

Vorige week liet de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch drie van de vier verdachten vrij. Een van hen, de 25-jarige psychologiestudent Davy uit het Zeeuwse dorp Kloosterzande, voelt zich ook slachtoffer. ‘Hij was op zoek naar spiritualiteit’, zegt zijn advocaat Jeannette van der Vleuten. ‘Hij werd geestelijk beïnvloed door de hoofdverdachte en volledig geïsoleerd van zijn sociale omgeving. In oktober is hij in de villa getrokken.’

Volgens de advocaat spreekt ook Davy van ‘een sekte’. In de villa werd hij blootgesteld aan fysiek en geestelijk geweld. Maar hij durfde niet weg te gaan. Hij volgde de leider, ook bij de ontvoering van de Eindhovense vrouw. ‘Voor hem was het een opluchting dat zij alarm sloeg en de politie kwam en hij zijn verhaal kon doen.’

Davy wil aangifte doen van fysiek en geestelijk geweld door de hoofdverdachte. Twee jaar geleden leerde hij Drazen Z. kennen tijdens een spirituele bijeenkomst in Antwerpen. ‘Hij is erin verzeild geraakt en meegezogen. Hij is blij dat hij eruit is’, aldus Van der Vleuten.

Advocaat Bart Frencken omschrijft Drazen Z. als ‘een spirituele man waartoe personen zich aangetrokken voelen’. Maar hij wil zijn cliënt geen sekteleider noemen. Over de ontvoering van de Eindhovense vrouw zegt hij: ‘Dat heeft hij uit liefde gedaan. Verliefde mensen doen domme dingen.’

Drazen Z. heeft als goeroe een andere naam. De satsangdocent beweert, zo is op internet te lezen, dat hij als kind al ‘gaven en kennis had die gewone mensen niet hebben’. De Belg van Kroatische afkomst was ook straatartiest in Antwerpen. Zo verdiende hij geld als levend standbeeld, waarbij hij de schilder Antoon van Dyck nabootste. Renate Jonkers leerde van hem de kunst van het standbeeld staan. Haar pose was Maria met kind.

De villa in het Vlaamse Bekkevoort. In de tuin lag het lichaam van de 31-jarige Renate Jonkers begraven. (Bart Mÿhl) Beeld
De villa in het Vlaamse Bekkevoort. In de tuin lag het lichaam van de 31-jarige Renate Jonkers begraven. (Bart Mÿhl)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden