In de 'Bewuste Visweek' past geen paling

Volgens de palinglobby kun je tegenwoordig 'duurzame paling' eten. Dat is een sprookje.

Maandag begint de 'Bewuste Visweek', met aandacht voor duurzaam gevangen of gekweekte vis (bv. met het MSC- of ASC-keurmerk). Daar hoort paling ook bij, vindt Dupan, de Stichting Duurzame Palingsector Nederland. Paling? Was die niet vrijwel uitgestorven?


Welnee, zegt Dupan. Wij zijn namelijk, met subsidie van het Europees Visserijfonds en het ministerie van Economische Zaken, volop bezig met een herstelplan. Zo zetten we baby-glasaaltjes en volwassen 'pootaal' uit in de Nederlandse binnenwateren: in 2011 maar liefst 170 kilo glasaaltjes. We monitoren de voortgang samen met Imares, het kenniscentrum voor mariene ecosystemen. Je vindt onze 'duurzame paling' zelfs weer in de supermarkt. Dus als je nu lekkere paling koopt, draag je nog bij aan het palingherstel ook.


Was dat maar zo, zeggen onder andere Stichting De Noordzee, het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en Natuurmonumenten. Want uit ons onderzoek komt een heel ander plaatje naar voren, waarvan de gegevens gecontroleerd zijn door onder andere Universiteit Wageningen, Rijkswaterstaat, het Nederlandse oceanografisch instituut Nioz en de onafhankelijke visonderzoeksbureaus Visadvies en Vivion. Dus leuk dat jullie glasaaltjes en opgekweekte pootalen uitzetten, maar beide komen uit het wild: palingen planten zich namelijk niet voort in gevangenschap.


De gehele palingstand ligt nu ver onder het biologisch verantwoorde minimum en er komen nauwelijks jonge aaltjes bij. 170 kilo is nog geen 1 procent van de hoeveelheid glasaal die 30 jaar geleden al werd uitgezet. Dat heeft er toen ook niet toe geleid dat de palingstand groeide of zelfs gelijk bleef, integendeel. Dus waarom zou het nu wel helpen? Er is geen enkel bewijs dat die aaltjes straks hun weg terugvinden naar de Sargassozee om zich voort te planten.


Bovendien gaan jullie gewoon door met vissen in de gebieden waar de palingen worden uitgezet. Het gezaghebbende ICES, International Council for the Exploration of the Sea, een netwerk van meer dan 1.600 wetenschappers, zegt dat iedere paling die op dit moment gevangen en gegeten wordt, er één te veel is. Maar wat doe je als paling grof geld opbrengt én je een subsidie van minstens 115 duizend euro krijgt? Gewoon doorvissen. En je paling als 'duurzaam' aanprijzen, in de hoop dat de consument dat slikt - en ervoor betaalt.


Eén ding is zeker: naar een MSC- of ASC-certificering kunnen de palingvissers en -kwekers wel fluiten.


Product

: paling


Prijs

: euro 30 tot euro 45 per kilo


Verkrijgbaar

: viswinkels/kramen, soms C1000, Plus, Nettorama, Dekamarkt


Oordeel:

geen ster

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden